NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

Fonkelnieuw transportschip zet mariniers af


De totale hoeveelheid Nederlandse militairen op de Balkan is opgelopen tot bijna 2.500 man.

Door een onzer redacteuren

ROTTERDAM, 24 APRIL. De Rotterdam, het fonkelnieuwe transportschip van de marine, heeft deze week al de kans gehad om zijn waarde te bewijzen. Afgelopen woensdag zette het 220 mariniers uit Doorn en een gedeelte van de 230 Middelzware Transportcompagnie uit Wezep af in de haven van Dürres in Albanië. De volgende dag stak het de Adriatische Zee over naar Italië waar het de rest van '230', dat per trein naar Bari was gereisd, ophaalde.

De troepen vormen de Nederlandse bijdrage aan Allied Harbour, de NAVO- hulpoperatie voor de vluchtelingen uit Kosovo. Standplaats is voorlopig Dürres, van waaruit transporten worden gereden naar vluchtelingenkampen in het binnenland. Wegens het banditisme in Albanië rijden 140 mariniers met de konvooien mee. Met de Nederlandse troepen is ook een peloton genisten (19 man) van het 11e Pantsergenienbataljon uit Wezep in Albanië aangekomen om met zware bouwmachines wegen aan te leggen in het onherbergzame land.

Tachtig van hun collega's uit Wezep, die vorig jaar naar Macedonië werden gestuurd, zijn teruggekeerd naar Nederland. De genietroepen hebben de afgelopen weken geholpen met het inrichten van vluchtelingenkampen. Hun aflossing wordt gevormd door gevechtstroepen - een 'vuurmondpeloton' van het 11e Afdeling Rijdende artillerie 'Gele Rijders' uit Arnhem. De 120 artilleristen zijn afgelopen week in het Griekse Thessaloniki gearriveerd, maar hebben van de Macedonische regering nog geen toestemming gekregen de grens te passeren. Als alle formaliteiten zijn afgewikkeld, reist het peloton naar de basis Petrovec (Skopje), waar het met vijf M109-houwitsers bescherming moet bieden aan een daar gelegerde Duitse brigade. Het Nederlandse helikopterdetachement (drie Chinook transporthelikopters, 70 man) in Petrovec voert op dit moment al vluchten in Albanië uit en zal de komende week worden overgebracht naar de Albanese luchtmachtbasis Farka (Tirana). Voor de bewaking van het materieel is 45 man personeel vanaf de luchtmachtbasis Volkel ingevlogen.

De totale hoeveelheid Nederlandse militairen op de Balkan is inmiddels opgelopen tot bijna 2.500 man. Vanaf de Italiaanse basis Amendola hebben de 16 Nederlandse F-16's inmiddels ongeveer 500 missies uitgevoerd. De komende weken zal het detachement worden versterkt met vier extra toestellen en 55 man. Op de Siciliaanse basis Sigonella is nog steeds een Orion-patrouillevliegtuig gestationeerd. In de Adriatische zee varen het fregat Bloys van Treslong en de Rotterdam. Vanaf de vliegbasis Eindhoven ondersteunen twee KD- C10 tankvliegtuigen operatie Allied Force. Twee Herculestoestellen en vier Fokker 60 toestellen bevoorraden de Nederlandse troepen en vliegen hulpgoederen in. In Bosnië zijn 1353 Nederlandse SFOR->troepen gelegerd. Deze eenheid is versterkt met tanks en 3 Apache-gevechtshelikopters.

NRC Webpagina's
24 APRIL 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad