NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

Acties Kosovo brengen bijna 56 miljoen op


RIJSWIJK, 24 APRIL. De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) hebben tot nu toe bijna 56 miljoen gulden ontvangen op het gironummer voor vluchtelingen uit Kosovo. Een SHO-woordvoerder benadrukt dat het einde van de geldstroom nog lang niet in zicht is. Tot nu toe ging de hoogste opbrengt naar de actie 'Een voor Afrika', die in 1983 97 miljoen gulden opleverde. Het geld dat op giro 555 binnenkomt gaat naar tien hulporganisaties. Het zijn Artsen zonder Grenzen, Kerken in Aktie, Memisa, Mensen in Nood, Nederlandse Rode Kruis, Novib, Stichting Vluchteling, Tear Fund, Terre des Hommes en Unicef. (ANP)

Couzy: NAVO onverstandig

AMERSFOORT, 24 APRIL. Oud-opperbevelhebber van de Nederlandse Landmacht H. Couzy noemt de bemoeienissen van de NAVO en Kosovo ,,onverstandig en halfslachtig''. Hij zei dit gisteravond in Amersfoort. ,,Je kunt je afvragen of geweld een oplossing is voor intrastatelijke conflicten.'' Couzy uitte kritiek op de handelswijze van de NAVO-lidstaten. Volgens hem is de crisis in Kosovo daar een direct gevolg van. ,,Het Westen heeft nooit een standpunt willen innemen in de Kosovo-problematiek. Het directe gevolg daarvan is dat het UÇK het heft in eigen handen nam.'' (ANP)

HBO-personeel staakt half mei

DEN HAAG, 24 APRIL. Werknemers in het hoger beroepsonderwijs (HBO) leggen half mei het werk neer. Op dinsdag 18 mei, woensdag 19 mei en donderdag 20 mei worden op de hogescholen regionale estafettestakingen gehouden. De onderwijsbonden protesteren daarmee tegen het CAO-bod van de HBO-Raad dat in hun ogen te laag is. De bonden hebben gisteren besloten tot stakingen over te gaan omdat de werkgevers ,,in strijd met gewekte verwachtingen'' geen nieuw salarisbod hebben gedaan. Het laatste loonbod vinden de vakbonden te laag. (ANP)

'Betere controle privaat onderwijs'

UTRECHT, 24 APRIL. Instellingen voor hoger beroepsonderwijs die niet door de overheid worden betaald, moeten beter hun kwaliteit bewaken. Niet meer dan vier op de tien van deze opleidingen controleren de kwaliteit volgens de eisen van de wet. Onafhankelijke deskundigen krijgen bij slechts enkele instellingen de mogelijkheid een opleiding in het openbaar te beoordelen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs onder vijftig zogeheten aangewezen instellingen die hoger beroepsonderwijs verzorgen. Bij het wetenschappelijk onderwijs is de controle beter. (ANP)

Contactverbod telefoonterrorist

LEEUWARDEN, 24 APRIL. De Leeuwarder rechtbank heeft gisteren een 43- jarige man uit Heerenveen een contactverbod opgelegd. Hij mag buiten kantooruren geen contact zoeken met het gemeentebestuur van Heerenveen. De rechter legde de man bovendien een straatverbod op om te voorkomen dat hij in de buurt van de woningen van burgemeester en wethouders komt. De gemeente Heerenveen vroeg de rechter in een kort geding om een contactverbod omdat de man het college van B en W al een aantal jaren telefonisch bedreigt. Ook kondigde hij aan het met riet bedekte huis van een wethouder in brand te steken. Volgens de man is het gemeentebestuur ,,corrupt''. (ANP)

Meer jeugdige arrestanten

AMSTERDAM, 24 APRIL. Steeds vaker worden zeer jeugdigen gearresteerd door de politie in Amsterdam. De groep arrestanten van twaalf tot en met vijftien jaar oud neemt toe in de Amsterdamse politiecellen. Dit concludeert de Commissie van Toezicht voor de politiecellen Amsterdam- Amstelland in haar jaarverslag 1998. Ook de groep arrestanten die geen of slechts enkele woorden Nederlands spreekt wordt steeds groter. De politie heeft hierdoor steeds meer moeite om met de arrestanten te praten. (ANP)

Schietpartij

GRONINGEN, 24 APRIL. Bij een schietpartij in café Diamond in de Nieuwe Ebbingestraat in Groningen is gistermiddag een man om het leven gekomen. Een andere cafébezoeker raakte gewond en is overgebracht naar het Academisch Ziekenhuis Groningen. Over zijn toestand is niets bekend. De politie heeft twee verdachten aangehouden. Volgens een politiewoordvoerder kregen twee groepjes bezoekers ruzie. (ANP)

NRC Webpagina's
24 APRIL 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad