NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

Rusland is diep verdeeld over crisis en NAVO-acties
Door onze correspondent
De luchtacrobatiek van de Russische premier Primakov, die zijn vliegtuig gisteren op weg naar de VS boven de Atlantische Oceaan rechtsomkeert liet maken, heeft geleid tot tweespalt in Moskou. De communisten applaudisseren, maar de liberale media branden de premier af omdat hij met zijn stuntwerk de noden van het Russische volk uit het oog zou hebben verloren.

Rusland weet geen raad met de escalatie van de crisis. Wie de communisten en nationalisten aanhoort, krijgt de indruk dat de Koude Oorlog terug is. Het ministerie van Defensie zou overwegen om kernwapens te plaatsen op het grondgebied van Wit-Rusland, op de grens met NAVO-lid Polen, en de minister van Buitenlandse Zaken dreigde al met wapenleveranties aan de Serviers.

Lijnrecht daartegenover staan de hervormingsgezinden met als spreekbuis de zakenkrant Kommersant, die van Primakovs gebaar gehakt maakt. ,,Vijftien miljard dollar verloren dankzij de premier'', kopt het blad. Door zijn bezoek met de Amerikaanse oostkust in zicht af te breken zou hij de Russen hebben ,,verkocht'', en wel door besprekingen over IMF-kredieten en gunstige handelscontracten ondergeschikt te maken aan een loze politieke geste. Primakov wordt omschreven als een ,,echte bolsjewiek die de noden van het eigen volk opoffert''.

Primakov bestrijdt dat hij een cruciale injectie van IMF-miljarden heeft vertraagd: hij zal IMF-directeur Michel Camdessus de komende dagen in Moskou ontmoeten. Hoewel vrijwel geen enkele Rus voorstander is van een bombardement op de Serviers, wordt de Joegoslavische president Milo-sevi nu voor het eerst afgeschilderd als een parasiet die te vaak en te makkelijk een beroep doet op het Russische broedervolk.

Deze uitvallen staan in scherp contrast met de gebruikelijke anti-Westerse retoriek. Vertrouwd klinkt de dreiging van minister Sergejev van Defensie dat Rusland ,,adequate maatregelen'' zal nemen in geval van NAVO-geweld op de Balkan, waaronder het in paraatheid brengen van de Russische strijdkrachten. Dat gebeurde vorig jaar ook ten tijde van Operatie Desert Fox tegen Irak.

Waarnemers achten Russische deelname aan het conflict op de Balkan uitgesloten. De Russische dreiging om het regime in Belgrado met wapentuig te steunen zal naar verwachting niet worden omgezet in daden. Opvallend is in dat verband de felheid waarmee Moskou ontkent dat een in Azerbajdzjan onderschept vrachtvliegtuig met zes MiG-bommenwerpers aan boord op weg zou zijn naar Belgrado, zoals de Azeri beweren: het was op weg naar Slowakije (zegt Moskou) of naar Noord-Korea (zegt de bemanning).

NRC Webpagina's
23 MAART 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad