NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

Joegoslavie kondigt de noodtoestand af; `Wegens gevaar agressie NAVO'
In Joegoslavie is in afwachting van NAVO-luchtaanvallen de noodtoestand afgekondigd. Het is voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dat dit gebeurt.

De noodtoestand voorziet in een mobilisatie van troepen, het oproepen van reservisten en de verhoging van de staat van paraatheid van de strijdkrachten. Premier Momir Bulatovi las gisteren een bekendmaking voor op de televisie, waarin hij de maatregel motiveerde met ,,het onmiddellijke oorlogsgevaar'' en ,,het gevaar van agressie van de NAVO tegen Joegoslavie''.

Eerder gisteren had het Servische parlement met 240 tegen nul stemmen bij een onthouding besloten de legering van een NAVO-vredesmacht in Kosovo af te wijzen. Het parlement bleek wel bereid ,,het karakter en de omvang'' te onderzoeken van een ,,internationale [niet-militaire] aanwezigheid'' in Kosovo, maar pas na de ondertekening van een vredesplan voor Kosovo dat in vele opzichten afwijkt van het internationale vredesplan voor de regio. Tijdens het parlementsdebat werd duidelijk dat Belgrado zich niet alleen tegen de militaire aspecten van dat vredesplan blijft verzetten, maar ook tegen een aantal politieke aspecten, zoals de provisies over een eigen president, een eigen politiemacht en een eigen juridisch systeem voor Kosovo.

Als een andere maatregel die met de spanningen om Kosovo heeft te maken heeft president Milosevi gisteren de veiligheidschef van het leger, generaal Aleksandar Dimitrijevi, ontslagen. Hij werd vervangen door generaal Geza Farkas, een hardliner die het Kosovo-beleid van de president onvoorwaardelijk steunt. Het ontslag van Dimitrijevi de facto de tweede man van het leger na de stafchef illustreert volgens waarnemers de vrees van Milosevi voor een opstand door het leger. Milosevi heeft sinds vorig jaar de belangrijkste legerleiders, onder wie de stafchef, ontslagen wegens twijfel aan hun loyaliteit in de kwestie-Kosovo.

Verder sloten de Joegoslavische autoriteiten gisteren het kritische en onafhankelijke radiostation B-52. De politie viel gisteren bij het kantoor van B-52 binnen en gaf opdracht de uitzendingen onmiddellijk te staken.

In de buurlanden van Joegoslavie groeit inmiddels de bezorgdheid. Macedonie sloot gisteren de grens met Kosovo voor burgers met een Joegoslavisch paspoort wat wil zeggen: voor vluchtelingen uit Kosovo omdat Macedonie niet in staat is meer vluchtelingen uit Kosovo op te nemen naast de 20.000 die er zich al ophouden. De grenzen gingen vanochtend weer open. De sluiting van de grens dupeerde de naar schatting tweeduizend Kosovo-Albanezen die zich, op weg naar Macedonie, in het niemandsland tussen Kosovo en Macedonie bevonden.

In Albanie is een omvangrijke troepenmacht samengetrokken aan de grens met Kosovo. Volgens premier Majko gaat het om de grootste troepenconcentratie sinds de Tweede Wereldoorlog. De troepenmacht moet het Joegoslavische leger afhouden van eventuele gevechtsacties over de grens. Ook in Bulgarije zijn maatregelen genomen om te voorkomen dat het Joegoslavische leger wraakacties uitvoert in verband met de Bulgaarse steun voor de NAVO in de Kosovo-crisis. In kringen in Sofia bestaat de vrees dat de Joegoslaven de kerncentrale van Kozlodoej zullen bombarderen. (Reuters, AP, AFP)

NRC Webpagina's
23 MAART 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad