NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

Draskovic laakt opnieuw 'stupide beleid' in Kosovo


BOEKAREST, 23 JULI. Vuk Draskovic, een van de leiders van de oppositie tegen het regime van de Joegoslavische president Milosevic, is gisteren voor de tweede keer in enkele dagen fel uitgevallen naar het Westen.

Op een persconferentie in de Roemeense hoofdstad Boekarest zei hij dat het Westen "een stupide anti-Servisch beleid voert in Kosovo" en daarmee "Milosevic steunt". Net als eerder deze week verweet hij de vredesmacht KFOR de Albanezen te helpen bij "hun etnische zuivering tegen Serviërs en de opbouw van een Groot-Albanië". KFOR, aldus de leider van de Servische Vernieuwingsbeweging SPO, "gaat door met de vernietiging van Servië door de Servische natie collectief te straffen". De afgelopen maanden, zo ging hij verder, zijn uit Kosovo 130.000 Serviërs verdreven. "Elke dag worden er Serviërs vermoord, vrouwen worden verkracht. De etnische zuivering wordt voortgezet onder de ogen van KFOR, zonder dat er maar één Albanees wordt vervolgd. Alleen idiote politici van de Europese Unie en de Verenigde Staten kunnen in die omstandigheden een explosie van pro- Europese en pro-Amerikaanse gevoegens in Servië verwachten." Het aantal uit Kosovo verdreven of gevluchte Serviërs wordt overigens door internationale organisaties geschat op de helft van het aantal van 130.000 dat door Draskovic werd genoemd: 65.000. Ook is uit Kosovo wel degelijk de arrestatie gemeld van Albanezen die zich aan diverse vormen van 'etnische zuivering' schuldig hebben gemaakt.

Tijdens de persconferentie bagatelliseerde Draskovic enigszins de uitlatingen van de voormalige Joegoslavische legerleider, Momcilo Perisic, die eerder deze week in een geruchtmakend vraaggesprek aankondigde zich bij de oppositie aan te sluiten. Perisic is een in Servië zeer gerespecteerde generaal, die in november vorig jaar door Milosevic werd ontslagen wegens kritiek op het Kosovo-beleid van de president. Draskovic nodigde de generaal aan zich bij zijn SPO aan te sluiten. Hij moet zeker geen nieuwe partij oprichten, aldus de SPO- leider, want aan "een partij extra" heeft niemand behoefte: "De democratische oppositie in Servië telt al 178 partijen", aldus Draskovic.

De SPO-leider zei in Boekarest opnieuw niets te voelen voor de aansluiting van zijn SPO bij het overkoepelende oppositieverbond Alliantie voor Verandering. In die Alliantie heeft de rest van de oppositie in Servië zich gebundeld. (AFP, AP, Reuters)

NRC Webpagina's
23 JULI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad