NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

KFOR 'bemoedigd'

Jackson is tevreden over ontwapening


PRISTINA, 23 JULI. De commandant van de vredesmacht KFOR, de Britse generaal Sir Michael Jackson, heeft gisteren gezegd tevreden te zijn over het aantal wapens dat is ingeleverd door het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK. Maar een oordeel over de vraag of het UÇK zich aan de ontwapeningsafspraken houdt, heeft Jackson nog twee dagen uitgesteld.

Gisteren verstreek de termijn waarbinnen het UÇK volgens de afspraken met KFOR de wapens moest hebben neergelegd of ingeleverd en de unformen moest hebben uitgetrokken. Vrijwel dagelijks worden UÇK- strijders betrapt op overtredingen. Gisteren hielden KFOR-soldaten bij Malisevo in het noorden van Kosovo vijftien gewapende en geüniformeerde UÇK'ers aan. Bij Decani onderzochten KFOR- militairen een dorp en troffen er een illegale wapenopslagplaats van het UÇK aan, met vijf kalasjnikovs, drie geweren en twee zware mitrailleurs.

Ondanks die dagelijkse schendingen uitte Jackson zich gisteren tevreden. "Ik voel me bemoedigd door de hoeveelheid wapens die de afgelopen dagen is ingeleverd. Nu is het nodig vast te stellen of het proces [van de inlevering] correct is afgesloten", aldus de generaal.

Het UÇK hoefde per gisteren nog niet alle wapens te hebben ingeleverd. De volledige ontwapening moet pas op 19 september zijn voltooid. Gisteren moest het zware wapens met een kaliber van meer dan 12.7 millimeter, anti-tankwapens, luchtdoelgeschut, mijnen, granaten en explosieven hebben overhandigd, plus dertig procent van de lichte wapens.

Jackson had gisteren al een oordeel moeten geven over de mate waarin het UÇK zich aan de afspraken heeft gehouden. Maar dat oordeel schortte hij 48 uur op, omdat een gesprek tussen Jackson en UÇK- leider Hashim Thaçi gisteren niet als gepland kon plaatsvinden. De Britse opperbevelhebber tilde niet zwaar aan dat uitstel. "Ik zie dit niet als een teken van niet-nakoming [van afspraken], maar eerder als een indicatie dat [UÇK-opperbevelhebber] generaal Ceku dit belangrijke thema serieus benadert", zo zei Jackson gisteren.

De secretaris-generaal van de VN, Kofi Annan, heeft zich gisteren verdedigd tegen Amerikaanse kritiek, als zouden de VN in Kosovo te traag opereren bij de wederopbouw van het land. Volgens Annan is er in Kosovo te veel werk om met beschuldigende vingers te wijzen. "Het is nooit de bedoeling geweest dat de VN binnen zes weken geheel operationeel zouden zijn. Dat is menselijkerwijs onmogelijk." De Amerikaanse minister van Defensie, William Cohen, zei deze week dat KFOR in Kosovo veel werk moet verzetten dat de VN zouden moeten doen. "De VN zijn te langzaam. En hoe meer wij doen, hoe minder de VN zich aangespoord voelen de last op zich te nemen." De kritiek sloeg vooral op de handhaving van de openbare orde in Kosovo. De VN zijn belast met de vorming van een nieuwe politiemacht, maar omdat die vorming zeer traag verloopt wordt de orde door KFOR gehandhaafd. (Reuters, AFP, AP)

NRC Webpagina's
23 JULI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad