NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

Milosevic: burgerwaarnemers

Voorstel Servië 'schiet ver tekort'


BELGRADO, WASHINGTON, 23 APRIL. In Washington is negatief gereageerd op een voorstel van president Slobodan Milosevic voor een ,,internationale aanwezigheid'' in Kosovo onder de vlag van de VN. Het zou daarbij moeten gaan om ongewapende burgerwaarnemers.

De NAVO bombardeerde gisteravond het gebouw van de Servische televisie.

Milosevic sprak gisteren in Belgrado negen uur met de Russische ex- premier en Joegoslavië-gezant Viktor Tsjernomyrdin. Na afloop zei deze dat de Joegoslavische leider instemt met een internationale aanwezigheid in Kosovo, met deelname van Rusland. Hij stemt ook in met een hervatting van het overleg over de status van Kosovo binnen de grenzen van Joegoslavië, de terugkeer van de vluchtelingen naar Kosovo en een vermindering van de Servische en Joegoslavische troepenmacht in de regio, op voorwaarde dat de NAVO de bombardementen staakt en zich van de grenzen van Kosovo met Albanië en Macedonië terugtrekt.

Later lichtte Milosevic dit voorstel toe in een vraaggesprek met de Russische televisiezender ORT. Hij maakte duidelijk dat hij alleen burgerwaarnemers tot Kosovo wil toelaten en dat die waarnemers bovendien in geen geval mogen komen uit enig (NAVO-)land dat deelneemt ,,aan de agressie'' tegen Joegoslavië.

In Washington, waar vandaag de NAVO haar 50ste verjaardag viert, reageerde president Clinton aanvankelijk met de opmerking dat het voorstel ,,een stap in de goede richting'' kan betekenen. Na overleg met de Britse premier Blair was de reactie echter negatiever: Clinton en Blair kwamen volgens een Britse regeringswoordvoerder tot de conclusie dat het voorstel ,,ver tekort schiet'' in relatie tot de eisen van de NAVO. Die blijft eisen dat in Kosovo een door de NAVO geleide militaire vredesmacht komt.

De NAVO heeft gisteren de studio's van de Servische staatstelevisie in Belgrado gebombardeerd, juist op het moment waarop die een vraaggesprek van Milosevic met een Texaans tv-station uitzond. Tegelijkertijd werden transmissiezenders van de Servische televisie gebombardeerd. De televisie viel overal in Servië uit. Maar vanochtend, zes uur na de aanval, werden de uitzendingen van de staatstelevisie alweer hervat. Volgens Belgrado vielen bij de aanval op het hoofdkwartier van de televisie negen doden. De televisietoren bood vannacht een aanblik van totale verwoesting. Bij de luchtacties van vannacht bombardeerde de NAVO opnieuw een reeks doelen, waaronder een brug op de weg tussen Belgrado en Nis, de belangrijkste stad in het zuiden van Servië.

De VS en de NAVO ontkenden gisteren dat de luchtaanval op de residentie van Milosevic, gisterochtend vroeg, een aanslag op diens leven was, zoals in Belgrado is geconcludeerd. Het gebouw, aldus de NAVO, bevatte een militaire commandopost en was daarom een legitiem militair doel. De NAVO verklaarde de strijdkrachten van Joegoslavië te willen ,,onthoofden'', maar het niet gemunt te hebben op Milosevic persoonlijk. Het verwoeste gebouw was overigens niet de privéwoning van Milosevic, die in dezelfde voorstad van Belgrado ligt, maar de officiële residentie van de president van Joegoslavië. In dit gebouw heeft vroeger Tito nog gewoond. Hij ligt ook op het terrein bij het gebouw begraven. (Reuters, AFP, AP)

NRC Webpagina's
23 APRIL 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad