NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

HOLBROOKE; `Ik ging te laat naar Kosovo'

Ook als Holbrooke niet steeds ter plekke was, bleef zijn indirecte invloed groot: Hill en zijn `leermeester' telefoneerden voortdurend met elkaar.

Holbrooke verkeerde gisteren en vandaag in de positie waarin hij het liefst bemiddelt: diplomatie gesteund door militaire kracht, via de dreiging van NAVO-bombardementen. Tegelijkertijd was hij somberder dan tijdens al zijn vorige missies naar Milosevi. Kosovo is anders dan Bosnie voor de Serviers heilige grond, en dat beperkt de speelruimte voor Milosevi. Het Dayton-akkoord voor Bosnie was een door Amerika opgelegde vrede, en dat is het laatste wat Milosevi nu wil.

Een van de grote vragen in de Kosovo-crisis blijft waarom Holbrooke pas zo laat ten tonele verscheen. ,,Ik had al veel eerder, vorig jaar maart, in Kosovo moeten zijn, ik was ook klaar om te gaan. Maar ik ging pas in mei'', zei Holbrooke op 30 januari van dit jaar tijdens een gesprek met deze krant. Gevraagd naar het waarom zei hij: ,,Weet ik niet. Dat moet u iemand anders vragen.'' Iemand anders kon niemand anders zijn dan minister Albright of president Clinton, maar het was duidelijk dat Holbrooke hier niets over wilde zeggen.

In oktober vorig jaar sloot Holbrooke, onder dreiging van NAVO-luchtaanvallen, met Milo-sevi een akkoord dat het bloedvergieten moest tegengaan, maar geen politieke oplossing bood. Milosevi liet onbewapende waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa toe. Het akkoord hield niet lang stand. Op 15 januari 1999 schond de Joegoslavische regering het op de meest zichtbare wijze in het dorp Racak: een massa-executie van 45 Kosovaren door Servische ordetroepen, rechtstreeks gecommandeerd vanuit Belgrado.

Holbrooke noemde in januari zijn oktoberakkoord ,,broos'' omdat de NAVO toen nog geen grondtroepen wilde leveren, zoals zij nu wel wil.

Maar Holbrooke vond de internationale reactie in Kosovo beter dan die in Bosnie. ,,De internationale gemeenschap had er vier jaar voor nodig om haar zaken op orde te krijgen in Bosnie, in Kosovo vier maanden. Dus ze hebben wel iets geleerd. [..] Het aantal van 2.000 doden is verschrikkelijk, maar het is een stuk minder dan 300.000. Die 2.000 doden hadden vermeden moeten en kunnen worden. Maar dit is toch een veel betere reactie dan in Bosnie, het is sneller en resoluter. Ik hoop dat we onze lessen van `Srebrenica' geleerd hebben. Racak was vreselijk, maar geen Srebrenica. En de internationale gemeenschap is ontwaakt.''

De citaten van Holbrooke zijn ontleend aan het boek `Frontdiplomaten, confrontaties met internationale hoofdrolspelers' van Robert van de Roer, dat in april verschijnt.

NRC Webpagina's
23 MAART 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad