NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

KOSOVO; `Westen moet zich schamen'

Hij zei dat het voortgaande Servische offensief in Kosovo het zoeken naar een regeling ,,buitengewoon moeilijk'' maakt. Op last van het Witte Huis verliet Holbrooke Belgrado niet al gisteravond.

Tijdens dit eerste onderhoud met Holbrooke wees Milosevi opnieuw ,,elke door kracht opgelegde oplossing'' van de hand. ,,Er kan geen enkele oplossing worden gevonden als men Servie de belangen van de Albanese separatistische beweging opdringt'', aldus Milosevi in een verklaring. Eerder gisteren schreef hij een kwade brief aan de Britse en Franse ministers van Buitenlandse Zaken, de co-voorzitters van het Kosovo-overleg. Hij schreef dat zij ,,zich zouden moeten schamen'' omdat zij ,,een kleine Europese natie bedreigen die haar gebied beschermt tegen separatisme en die haar burgers en hun historische waardigheid beschermt tegen straatschenners die niet weten wat geschiedenis of waardigheid betekenen.''

In Brussel besloten de NAVO-ambassadeurs gisteren het mandaat van Solana uit te breiden. Hij kan nu niet alleen het bevel geven tot luchtaanvallen tegen het Joegoslavische luchtafweer, maar ook tegen Servische troepen in Kosovo. Voordat hij opdracht geeft tot die zogeheten tweede fase van de luchtaanvallen, moet hij wel eerst de lidstaten consulteren.

De eerste fase aanvallen zou, afhankelijk van de weersomstandigheden, enkele dagen duren. Voor de tweede fase zou geen tijdslimiet staan. In een derde fase worden de bombardementen uitgebreid. Als eenmaal tot de luchtaanvallen is overgegaan, kunnen deze ieder moment worden gestopt. ,,Het doel blijft een politieke oplossing van het probleem'', onderstreept een diplomaat.

De geloofwaardigheid van het bondgenootschap, dat al sinds oktober vorig jaar dreigt met luchtaanvallen, is in het geding. ,,Als alles mislukt en de NAVO doet niks, is ze onbruikbaar voor de toekomst'', aldus een hoge diplomaat.

In Azerbajdzjan is een Russisch vrachtvliegtuig met zes MiG-jagers tegengehouden omdat de vliegtuigen bestemd waren voor Joegoslavie. Tegen Joegoslavie is een wapenembargo van kracht. (Reuters, AP, AFP)

NRC Webpagina's
23 MAART 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad