NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

NAVO wacht op uitkomst overleg
De Amerikaanse gezant Richard Holbrooke heeft vandaag opnieuw drie uur met de Joegoslavische leider Milosevi over het vredesplan voor Kosovo overlegd. Onduidelijk is of het gesprek resultaat heeft gehad en of het later nog wordt hervat. Gisteravond bereikte Holbrooke in een eerste gesprek geen resultaat. De NAVO staat klaar om in actie te komen als het overleg van vandaag eveneens niets blijkt te hebben opgeleverd.

In dat laatste geval, zo meldt onze correspondent in Brussel, komen de NAVO-ambassadeurs in Brussel bijeen voor een laatste overleg. Vervolgens kan secretaris-generaal Solana de opdracht geven voor NAVO-luchtacties. ,,Dat kan vanavond laat zijn of woensdag'', zegt een functionaris. Zo'n 480 gevechtsvliegtuigen staan in Italie en op vliegdekschepen in de Adriatische Zee klaar voor actie. Secretaris-generaal Solana heeft de bevoegdheid de opperbevelhebber van de geallieerde strijdkrachten in Europa, de Amerikaanse generaal Clark, het bevel tot een eerste fase luchtaanvallen te geven. De lidstaten hebben deze bevoegdheid eind januari aan hem overgedragen. Zondag besloten de ambassadeurs de waarschuwingstijd voor luchtacties te verkorten van 48 tot enkele uren. ,,Hooguit 24 uur duurt het nu'', aldus een functionaris over de tijdspanne tussen het bevel en de aanvallen.

Op hetzelfde moment waarop vanochtend Holbrooke zijn gisteravond afgebroken overleg met Milosevi hervatte, begon een speciale zitting van het Servische parlement. De regerende socialisten eisten afwijzing van het vredesplan voor Kosovo (omdat het voorziet in de legering van NAVO-troepen in Kosovo), ook al leidt dat tot NAVO-aanvallen.

Gisteren sprak Holbrooke samen met Kosovo-bemiddelaar Christopher Hill vier uur met Milosevi, kort nadat deze had overlegd met Hill en diens collega-bemiddelaars Petrisch en Majorski. Ook dit onderhoud leverde niets op. Volgens Petrisch weigerde Milosevi ,,een zinvolle discussie aan te gaan''. Na zijn gesprek van gisteravond met Milosevi zei Holbrooke dat er geen sprake was geweest van ,,enige substantiele verandering van de situatie''.

NRC Webpagina's
23 MAART 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad