NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

Ex-legerchef naar oppositie Servië

Door onze correspondent
BELGRADO, 22 JULI. De oud- opperbevelhebber van het Joegoslavische leger Momcilo Perisic wil zich aansluiten bij het verzet tegen president Milosevic. In een opmerkelijk interview in het Servische blad NIN zegt hij "een dreigende burgeroorlog"te willen afwenden.

Perisic werd in november vorig jaar weggezuiverd wegens zijn kritiek op het Kosovo-beleid van Milosevic. Hij heeft sindsdien iedere publiciteit gemeden. In NIN zegt hij nu een publieke rol te overwegen om "alle democratische en patriottische krachten in ons land bij te staan om de moeilijkste episode uit de geschiedenis van het Servische volk te doorstaan, en om verdere erosie van de Joegoslavische federatie te voorkomen".

In het gesprek biedt de oud-legerleider een eerste inzicht in wat zich tussen hem en president Milosevic heeft afgespeeld. "Wij hebben al in een vroeg stadium gepleit voor een openlijke en vreedzame oplossing voor de problemen in Kosovo en Metohija [de Servische naam voor Kosovo, red.]. We droegen overtuigende bewijzen aan dat de situatie onhoudbaar was en dat het Servische en Joegoslavische gezag, op een enkele uitzondering na, niet functioneerde. Alleen het leger voerde zijn taak uit zoals het hoorde. Met opzet hebben wij mensen in wie de huidige leiding absoluut vertrouwen heeft naar Kosovo gestuurd om met eigen ogen te zien wat er aan de hand was. Die mensen zijn geweest en hebben verslag uitgebracht, maar er gebeurde niets. Al begin 1998 hebben wij de staatsleiding gevraagd de uitzonderingstoestand uit te roepen om verdere escalatie te voorkomen. Er gebeurde niets. Nog later zijn leger en politie gebruikt om een einde te maken aan het terrorisme op een manier die de internationale gemeenschap alleen meer verder tegen ons heeft gekeerd. Er volgden dreigementen die uiteindelijk zijn uitgevoerd."

Perisic stelt Milosevic en zijn vrouw Mira Markovic, politiek leider van de partij JUL, ondubbelzinnig verantwoordelijk voor de gang van zaken. "In mijn tijd was het leger volstrekt a-politiek. De huidige legerleiding is veranderd in een partijcel van de SPS [de partij van Milosevic] en JUL [de partij van zijn vrouw]. JUL heeft met alle mogelijke middelen - dreigementen, chantage en terreur - de staatsinstituties onder haar invloed gebracht, ook het leger. Maar dat is na mijn vertrek gebeurd." Volgens Perisic had de 'NAVO-agressie' voorkomen kunnen worden als de leiding nog enigszins geweten had wat er in de wereld speelt en wat er eigenlijk gebeurde in het land zelf. "Maar ze leefden buiten de werkelijkheid en hielden zich doof voor zinnige meningen en voorstellen van een mogelijke bondgenoot. Zo is de wereld tot vijand geworden en de eigen bevolking is in een uitzichtloze situatie geraakt."

De oud-opperbevelhebber wil zich aansluiten bij het democratische verzet om een politieke uitweg te zoeken en een burgeroorlog te voorkomen. "Burgeroorlog zou het einde betekenen van ons land en ons volk. Onverantwoordelijke krachten zowel bij de 'positie' als de 'oppositie' kunnen een burgeroorlog ontketenen. En dat is precies de reden waarom ik me niet meer stil wil houden," aldus Momcilo Perisic.

NRC Webpagina's
22 JULI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad