NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

'Geen reden voor vlucht'

Italië weert voortaan Kosovaren

Door onze correspondent MARC LEIJENDEKKER
ROME, 22 JULI. Onder protest van hulporganisaties heeft de Italiaanse regering besloten vluchtelingen uit Kosovo voortaan niet meer automatisch toe te laten. De oorlog is voorbij, zo luidt het argument van Rome, en daarom is er geen politieke reden meer om te vluchten.

Met onmiddellijke ingang is het open-deurbeleid gestopt dat bij wijze van uitzonderings gold tijdens de oorlog om Kosovo. Mensen uit dat gebied zullen voortaan als illegale immigranten worden beschouwd. Volgens de bestaande regels kunnen zij onmiddellijk worden teruggestuurd. Het kabinetsbesluit komt nadat een nieuwe stroom vluchtelingen uit Kosovo via Montenegro naar Zuid-Italië is getrokken. Sinds afgelopen zondag zijn meer dan 1400 mensen op volgepakte boten de havens van Brindisi, Bari en kleinere steden in het zuiden binnengevaren. Deze nieuwe groep vluchtelingen bestaat vrijwel volledig uit zigeuners. Zij zeggen dat zij het slachtoffer zijn van politieke vervolging in Kosovo door het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK en de Albanese inwoners van Kosovo. Volgens de Albanese Kosovaren hebben veel zigeuners gecollaboreerd met het Joegoslavische leger en met de Servische politie en paramilitairen tijdens de campagne van 'etnische zuivering'.

Het Italiaanse kabinet heeft gezegd dat voor zieken, bejaarden en kinderen enige clementie zal gelden. Die hoeven niet meteen terug. Maar op termijn zullen zij ook moeten vertrekken. Rome is bijzonder gevoelig voor kritiek van andere Europese landen dat het zuiden van Italië een slecht bewaakte toegangspoort tot de Europese Unie is geworden. Van verschillende kanten is geprotesteerd tegen het Italiaanse kabinetsbeleid. Het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties waarschuwde dat het asielrecht niet in gevaar mag komen door onmiddellijke terugsturing. Guilio Calvisi, verantwoordelijk voor immigratiebeleid bij de Linkse Democraten, de grootste coalitiepartij, zei dat het besluit prematuur lijkt. Verschillende hulporganisaties zeiden dat vluchtelingen uit Kosovo niet op dezelfde manier behandeld mogen worden als economische vluchtelingen uit Noord-Afrika of Albanië. "Degene die nu aankomen, zijn slachtoffers van een onderlinge afrekening die is begonnen met het einde van het conflict," zei het Italiaanse Consortium voor Solidariteit in een verklaring. Volgens deze hulporganisatie is het kabinet kennelijk bang dat de zigeuners voor veel onrust zorgen. Overigens zijn de mensen die eerder deze week zijn aangekomen, nog niet teruggestuurd. Het kabinet heeft verder duidelijk gemaakt dat de duizenden Kosovaren die tijdens de oorlog naar Italië zijn gevlucht, zeker tot het einde van het jaar mogen blijven. Zij zitten verspreid over opvangcentra in het zuiden van het land.

NRC Webpagina's
22 JULI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad