NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

Felle uitval Draskovic naar NAVO

'Genocide onder paraplu van KFOR'


BELGRADO, PRISTINA, 21 JULI. Vuk Draskovic, een van de leiders van de oppositie tegen het regime van de Joegoslavische president Milosevic, heeft gisteren de vredesmacht in Kosovo, KFOR, beschuldigd van medewerking aan de 'genocide' op de Serviërs in Kosovo en aan 'het Groot-Albanië-project'.

Volgens Draskovic bestaat er geen grens meer tussen Albanië en Kosovo omdat die met medewerking van KFOR is afgeschaft. Eenheden van het Albanese leger en de politie zouden vrij toegang hebben tot Kosovo en er meedoen aan excessen jegens de Serviërs. "Ze moorden, plunderen en steken de huizen en de Servische kerken in brand, ze ontvoeren mensen om ze God weet waar, in Kosovo of in Albanië, in gevangenissen op te sluiten," aldus Draskovic. Volgens resolutie 1244 van de Veiligheidsraad van de VN, zo betoogde hij, moet KFOR de veiligheid van iedereen in Kosovo garanderen. "Maar het zijn nu de troepen van de NAVO die direct of indirect het Groot-Albanië- project en het Albanese separatisme steunen. Zij dienen als paraplu voor de grootste misdaad, de etnische zuivering, de genocide tegen het Servische volk", aldus Draskovic tijdens een persconferentie in Belgrado.

In Kosovo hebben KFOR-troepen gisteren vier Servische politiemannen aangehouden. Ze droegen uniformen en waren gewapend. Volgens het vredesakkoord mogen zich geen Servische politiemannen meer bevinden in Kosovo en in een bufferzone langs de grens tussen Kosovo en Servië. De vier werden aangehouden bij Gnjilane, niet ver van de grens. Volgens KFOR zal de Servische autoriteiten om uitleg worden gevraagd.

KFOR-troepen ontmantelden gisteren ook een geheim politiekantoor van het Kosovo Bevrijdingsleger, het UÇK. In het politiekantoor in een dorp bij Vucitrn werden dertien geüniformeerde UÇK-strijders aangehouden. Een grote hoeveelheid documenten en wapens, waaronder 52 handgranaten, werd in beslag genomen. Volgens de afspraken tussen KFOR en het UÇK hadden de wapens ingeleverd moeten zijn en mogen UÇK-strijders - uitzonderingen als herdenkingen en begrafenissen daargelaten - geen uniformen meer dragen.

KFOR gaf vandaag details over de verwoestingen die in de oorlog in Kosovo zijn aangericht. Van de 271.000 gebouwen in Kosovo zijn er 67.300 verwoest. De stad Pec is met 13.300 verwoeste gebouwen het ergst getroffen. De stad Srbica is voor meer dan de helft verwoest. (Reuters, AFP, AP)

NRC Webpagina's
21 JULI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad