NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

Voorzitter defensievakbond: 'Stop met bombarderen'

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 21 APRIL. De NAVO moet stoppen met het bombarderen van Joegoslavië. Dat heeft J. Golsteijn, voorzitter van de grootste vakbond voor defensiepersoneel VBM, gisteren gezegd.

Volgens de bondsvoorzitter hebben de NAVO-bevelhebbers een ernstige inschattingsfout gemaakt door er vanuit te gaan dat enkel luchtaanvallen Milosevic tot inkeer zou brengen. De NAVO moet een gevechtspauze van twee dagen inlassen om de diplomatie in de Kosovo-crisis een nieuwe kans te geven, zei Golsteijn in het tv-programma Barend en Van Dorp.

Voordat de oorlog door de inzet van grondtroepen verder escaleert, zouden de Russen gevraagd moeten worden opnieuw te bemiddelen.

,,Dat de NAVO daardoor gezichtsverlies zou lijden is geen argument, want dat is allang gebeurd'', zegt Golsteijn desgevraagd. ,,De bombardementen zouden maar enkele dagen duren. Bovendien zul je ook na de inzet van grondtroepen opnieuw met Milosevic& acute;om de onderhandelingstafel moeten zitten. Daarom zou je dat net zo goed nu al kunnen doen.''

De Kosovo-crisis noopt ook tot een herbezinning op de Hoofdlijnennotitie en de Defensienota die in oktober verwacht wordt, vindt Golsteijn. ,,Die moet even in de ijskast tot duidelijk is wat de 'lessons learned' in Kosovo zijn. Bovendien moet de NAVO haar nieuwe strategische concept nog uitbrengen. De Hoofdlijnennotitie gaat uit van de oude veiligheidsanalyses. Die zijn de afgelopen weken onjuist gebleken.''

NRC Webpagina's
21 APRIL 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad