NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

'Politie heeft moordenaar van Arkan gepakt'


BELGRADO, 21 JAN. De politie van Belgrado heeft volgens een Joegoslavische krant de moordenaar van ex- militieleider en onderwereldkoning Arkan gearresteerd. De melding is niet bevestigd. Arkans begrafenis werd gisteren in Belgrado bijgewoond door tweeduizend mensen.

Volgens het blad Dnevnik gaat het bij de arrestant om ene Goran Jevtovic. Hij zou "zonder enige twijfel" de man zijn geweest die zaterdag in een hotel in Belgrado Zeljko Raznjatovic alias Arkan drie kogels in het hoofd schoot en twee van zijn metgezellen doodde. Een andere krant, Politika, schreef eerder dat de medeplichtige van de moordenaar was opgespoord. Hij werd geïdentificeerd als Dusan Gavric. Hij zou bij de moord aanwezig zijn geweest, zonder zelf te schieten, en gewond zijn geraakt toen het tweetal bij hun vlucht uit het hotel werden beschoten door een lijfwacht van Arkan. Gavric werd na die vlucht geopereerd in een ziekenhuis in Loznica, op de grens met Bosnië. Hij zou vroeger lid zijn geweest van Arkans Tijger-militie, maar zich na 1996 met de smokkel op Bosnië hebben beziggehouden. Loznica is de belangrijkste draaischijf van die smokkel. Inmiddels, zo meldde Politika, heeft de politie Gavric naar een andere bestemming overgebracht. Hij zou aan de beterende hand zijn, maar weigeren met de politie te praten.

Of deze meldingen op waarheid berusten, is geheel onduidelijk, omdat de politie sinds zaterdag geen enkele mededeling heeft verschaft. Zelfs de moord zelf is nog niet door de politie bekendgemaakt.

Inmiddels heeft de Joegoslavische minister van Informatie, Goran Matic, tegengesproken dat hij tegen The New York Times heeft gezegd dat Arkan "een gewone crimineel" was die is vermoord door "de Montenegrijnse mafia". Matic liet weten geen enkele buitenlandse krant te woord te hebben gestaan. The New York Times houdt staande wel degelijk met de minister te hebben gesproken en zijn uitlating correct te hebben opgetekend. De uitlatingen hebben de aandacht getrokken omdat ze suggereerden dat het bewind in Belgrado zich van Arkan distantieerde, en anderzijds het bewind in Montenegro - waarmee het ruzie heeft - bij de moord trachtte te betrekken. De woordvoerder van de regerende socialistische partij van president Milosevic bestempelde Arkan gisteren als "een patriot, ondanks zijn tegenstrijdige en controversiële biografie". Tweeduizend mensen woonden gisteren in Belgrado Arkans begrafenis bij, onder wie leden van zijn militie en leden van zijn voetbalclub Obilic. Het regime liet zich niet vertegenwoordigen. Wel liepen er veel leden van de geheime dienst rond, met buttons met Arkans portret op de borst. Een van de leiders van de militie zei in een afscheidstoespraak dat "de Serviërs de genocide zonder Arkan niet zouden hebben overleefd". (AFP, Reuters)

NRC Webpagina's
21 JANUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad