NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

Massaal protest tegen Milosevic


BELGRADO, 20 AUG. In Belgrado hebben gisteravond tussen 100.000 en 150.000 mensen gedemonstreerd tegen het bewind van Slobodan Milosevic. De oppositie kon haar onderlinge verdeeldheid bij de betoging echter niet verhullen.

De betoging, de grootste van de oppositie sinds begin 1997 en het hoogtepunt van twee maanden van dagelijkse protestbijeenkomsten, werd georganiseerd door de G17, een groep van onafhankelijke economen, in samenwerking met de orthodoxe kerk en een parapluorganisatie van oppositiepartijen, Alliantie voor Verandering. Hoewel het bewind via de televisie dringend had gewaarschuwd voor geweld, rellen en aanslagen, en ouders had aangeraden hun kinderen van de straat te houden, bleef het rustig, afgezien van één traangasgranaat die naar het podium van sprekers werd gegooid.

De verrassing van de avond was de komst van Vuk Draskovic, leider van de Servische Vernieuwingsbeweging SPO, die eerder had gezegd dat zijn partij wel, maar hijzelf niet zou deelnemen omdat hij het niet eens is met de "stomme" denkbeelden van zijn collega's in de oppositie. Toen zijn vertegenwoordiger het woord nam, werd hij weggehoond door SPO- aanhangers, die om de komst van Draskovic riepen. Die verscheen prompt op het podium en nam plaats naast zijn rivaal Zoran Djindjic. Ze keken elkaar niet aan. In de toespraken klonken de meningsverschillen onder de oppositieleiders door. Draskovic eiste verkiezingen in november, maar stelde dat Milosevic niet zal aftreden en eiste dat ook niet. Servië, zei hij, is een "gevangenis" door het isolement dat door het bewind is veroorzaakt. Verkiezingen en samenwerking bij de oppositie moeten daaraan een eind maken. Sommigen jouwden Draskovic uit. Djindjic gaf het regime 14 dagen om op te stappen. "Als ze er dan nog zitten gaat Servië de straat op, in 50 steden, met één boodschap: we blijven hier tot jullie opstappen. Het is óf Milosevic, óf Servië. Er kan geen derde oplossing zijn."

Mladan Dinkic, de organisator van de betoging, had weer een andere boodschap: de oppositie moet het binnen een maand eens worden over de vorming van een overgangsregering. Voor de betogers zelf was er maar één boodschap: zij droegen spandoeken mee met "Slobo, stap op" en scandeerden "Aftreden!". (Reuters, AFP, AP)

NRC Webpagina's
20 AUGUSTUS 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad