NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

Extra F-16's en duikboot voor NAVO

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 20 APRIL. Nederland levert vier extra F-16's en een onderzeeboot voor de NAVO-operatie 'Allied Force'. Het totaal aantal Nederlandse F-16's dat meedoet met de NAVO-aanvallen komt daarmee op twintig. Dit maakte minister De Grave (Defensie) gisteren bekend.

De extra bijdrage van Defensie is een reactie op het verzoek van NAVO- opperbevelhebber Clarke, die in totaal driehonderd vliegtuigen nodig heeft om de luchtacties tegen Milosevic te intensiveren.

De extra vliegtuigen en 55 militairen, grotendeels afkomstig van de vliegbasis Twente, vertrekken waarschijnlijk morgen naar het Nederlands-Belgische detachement in het Italiaanse Amendola. De kosten van de inzet van vier extra F-16's bedragen ruim een miljoen gulden per maand, exclusief munitieverbruik. De onderzeeboot Hr.Ms. Dolfijn vertrekt volgende week met 56 opvarenden naar de Adriatische Zee. Het schip lost een Britse onderzeeër af en zal tot medio juli in het gebied blijven. De kosten voor deze twee maanden zijn 600.000 gulden. Het schip heeft als taak de NAVO-eenheden in het gebied te beschermen en eventuele manoeuvres van de Joegoslavische marine in de gaten te houden. De Joegoslavische vloot is geen militair doel, zolang hij niet in actie komt.

NRC Webpagina's
20 APRIL 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad