NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

Aanklager tribunaal:

'NAVO moet Karadzic dit jaar pakken'


BRUSSEL, 20 JAN. Radovan Karadzic, de voormalige leider van de Bosnische Serviërs, moet dit jaar worden gearresteerd. Zijn aanhouding is cruciaal voor een stabiele vrede in Bosnië.

Dat heeft gisteren Carla del Ponte, hoofdaanklager bij het Haagse VN- tribunaal voor oorlogsmisdaden, de negentien ambassadeurs van de lidstaten van de NAVO in Brussel voorgehouden. De door de NAVO gecontroleerde vredesmacht in Bosnië, SFOR, moet volgens haar agressiever optreden bij de jacht op verdachte oorlogsmisdadigers. Na haar onderhoud met de ambassadeurs zei ze op een persconferentie dat ze de naam van Karadzic ten overstaan van de ambassadeurs had genoemd omdat hij "het symbool van dit jaar is". "Hij is de vluchteling die het langst los loopt. Hij reist [Bosnië] rond." Daar komt bij dat Karadzic nog steeds invloed uitoefent in de Servische Republiek in Bosnië, de territoriale eenheid van de Bosnische Serviërs. "Er zijn te veel [oorlogsmisdadigers] op de vlucht. Het nalaten Karadzic en de anderen op te pakken blijft een belangrijk obstakel voor blijvende vrede in Bosnië. Laten we de gerechtigheid nastreven om nu vrede te bereiken", aldus Del Ponte.

Toch had De Ponte ook lof voor de NAVO: zeventien van de 33 verdachten van oorlogsmisdaden zijn door SFOR gearresteerd. Maar ze liet duidelijk blijken teleurgesteld te zijn dat het aanhouden van verdachten voor SFOR "geen topprioriteit" is.

Karadzic bevindt zich vaak in Pale, de hoofdstad van de Servische Republiek. Hij werd daar eerder deze maand nog skiënd aangetroffen. De andere topverdachte die het tribunaal graag aangehouden wil zien, de vroegere Bosnisch-Servische legerleider Ratko Mladic, woont nu in Belgrado - buiten het bereik van SFOR.

Op dezelfde persconferentie zei NAVO-chef George Robertson dat de NAVO vastbesloten blijft de jacht op verdachten in Bosnië voort te zetten. "We zullen de druk handhaven." Hij zei dat de arrestatie van zeventien verdachten andere verdachten ertoe heeft gebracht zich zelf bij het tribunaal te melden. Ook de recente moord op de de vroegere militieleider Arkan in Belgrado kan volgens Robertson een stimulans zijn voor verdachten zich zelf te melden. (Reuters, AP)

NRC Webpagina's
20 JANUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad