NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

Servische minister:

Montenegro mag weg uit Joegoslavië


PODGORICA, 19 JULI. Een prominente Servische minister heeft gezegd geen problemen te zien als Montenegro zich zou losmaken van Servië. Hij sprak zich voor het eerst ook openlijk uit voor de benoeming van Milo Djukanovic, president van Montenegro en uitgesproken criticus van de Joegoslavische leider Milosevic, tot premier van Joegoslavië.

Bogoljub Karic, minister zonder portefeuille van Servië en een vertrouweling van Milosevic, zei in een vraaggesprek met het Montenegrijnse blad Vijesti dat "de belangrijkste Montenegrijnse partij deel moet uitmaken van de federale regering en de premier moet leveren". Volgens de federale grondwet van Joegoslavië moet de federale premier een Montenegrijn zijn als de federale president een Serviër is. Op dit moment is de belangrijkste Montenegrijnse rivaal van Djukanovic, Momir Bulatovic - een vazal van Milosevic - premier. De pro-Westerse en hervormingsgezinde Djukanovic staat bekend als een fel tegenstander van 'de autocraat' Milosevic en wordt in de Servische staatmedia regelmatig als 'verrader' bestempeld. Tijdens de recente oorlog van de NAVO tegen Joegoslavië bood Djukanovic tot immense woede van Belgrado de NAVO allerlei faciliteiten in zijn land aan. De regeringen van Montenegro en Joegoslavië erkennen elkaar niet.

Montenegro en Servië openden vorige week besprekingen over een nieuwe inrichting van de Joegoslavische federatie. Montenegro heeft gedreigd zich uit de federatie los te maken als die besprekingen niet met succes worden afgerond. De Montenegrijnen eisen volledige gelijkwaardigheid binnen de federatie. Om die gelijkwaardigheid te bereiden zou de federatie meer bevoegdheden moeten afstaan aan de componenten Servië en Montenegro.

Karic zei in het vraaggesprek geen problemen te zien als Montenegro zich zou willen afscheiden van Servië. "Als we het niet eens worden, zit er niets anders op dan op democratische en beschaafde manier uiteen te gaan", aldus Karic. "Als Montenegro zich afscheidt, zijn we nog steeds naaste buren." Hij riep de 'vriendschappelijke' scheiding van Tsjechië en Slowakije in herinnering en tekende aan dat die landen "sindsdien met succes samenwerken". Mochten Servië en Montenegro uiteen gaan, dan staat niets "kwaliteitsrelaties" in de weg.

Karic is de eerste Servische leider die zinspeelt op een uiteenvallen van de federatie. Hij is ook de eerste Servische leider die zinspeelt op een benoeming van Djukanovic tot federaal premier. Karic is invloedrijker dan zijn functie, minister zonder portefeuille, doet vermoeden: hij is een bankier die dankzij intensieve samenwerking met het regime tijdens de periode van de sancties tegen Joegoslavië puissant rijk is geworden. Met zijn drie broers beheert hij een vooral in het buitenland gevestigd zakenimperium. Hij is bovendien betrokken bij het beheer en bij het verstoppen van de buitenlandse banktegoeden van Milosevic, diens familie en diens belangrijkste vertrouwelingen. (AFP, Reuters)

NRC Webpagina's
19 JULI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad