NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

'Clinton en Blair planden in Kosovo een grondoorlog'

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 19 JULI. Drie dagen voordat de Joegoslavische president Slobodan Milosevic op 3 juni akkoord ging met de ontruiming van Kosovo waren de Verenigde Staten en Groot- Brittannië het eens geworden over een invasie van Kosovo met grondtroepen.

Dat schrijft het Britse zondagsblad The Observer.Volgens het blad waren president Bill Clinton en premier Tony Blair het eens geworden over een grondoorlog om Kosovo, die de codenaam B-Minus kreeg. De grondoorlog zou in de eerste week van september moeten beginnen met een strijdmacht van 170.000 man (onder wie 50.000 Britse soldaten). Ze zouden binnen zes weken - nog voor de eerste wintersneeuw - Kosovo moeten bezetten, aldus The Observer, die zich beroept op Britse militaire deskundigen en op niet nader geïdentificeerde bronnen bij de NAVO.

Volgens de Britse luchtmachtmaarschalk John Day, de op een na hoogste Britse militair, wist Slobodan Milosevic van dit akkoord tussen Clinton en Blair. Op 3 juni, toen hij instemde met de terugtrekking van alle Joegoslavische en Servische troepen uit Kosovo en de legering van de internationale vredesmacht KFOR, bevond de NAVO zich op enkele dagen van een formeel besluit over de vorming van het grondleger voor de invasie in Kosovo. De negentien lidstaten zouden het plan volgens Day zonder twijfel hebben goedgekeurd.

De door The Observer ondervraagde deskundigen gaan ervan uit dat het grondleger van de NAVO zou zijn geslaagd in zijn opzet. Volgens de Britse opperbevelhebber Sir Charles Guthrie werden de Servische troepen overschat. Hij beschreef hen als "beulen, goed in het uitmoorden van vrouwen, kinderen en bejaarden". Volgens The Observer heeft NAVO- opperbevelhebber Wesley Clark een harde strijd moeten voeren om het plan voor een grondoorlog er bij de Amerikaanse regering - vooral bij minister van Defensie William Cohen - door te krijgen. De Britten gaven hem, om te kunnen beoordelen hoe de hoogste politieke leiders over de zaak dachten, zelfs toestemming om de privé-telefoongesprekken tussen Clinton en Blair (mee) af te luisteren. Clark kreeg uiteindelijk het groene licht. Een Amerikaanse genie-brigade werd naar Albanië gestuurd om de aanvoerwegen naar de grens met Kosovo in orde te maken. Ook benoemde Clark een geheime staf op het hoofdkwartier in het Belgische Bergen, die de plannen voor een grondoorlog baseerde op Britse plannen voor zes verschillende alternatieven voor een inval in Kosovo en Servië zelf, opgesteld in juni 1998.

NRC Webpagina's
19 JULI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad