NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

Oppositie Servië wil geld en verkiezingen


De Servische oppositie acht de tijd rijp om Milosevic ten val te brengen. Met hulp van het Westen en onder bescherming van de Montenegrijnse president Djukanovic.

Door onze correspondent

BOEDAPEST, 19 JUNI. Generaal Vuk Obradovic, die zich het afgelopen tijd tot een van de meest prominente leden van de Servische oppositie heeft opgeworpen, verwacht "in oktober of op zijn laatst november verkiezingen."

Obradovic is leider van de Sociaal Democratische Partij in Servië, die zich heeft aangesloten bij de Alliantie voor Verandering, een brede democratische beweging. Niemand heeft belang bij uitstel van Servische parlementsverkiezingen, zelfs niet de partij van Milosevic, de SPS, zo denkt hij. "Als het later wordt, zullen de mensen zich afvragen waarom er geen gas is om de kachels te stoken, waarom de elektriciteit de hele tijd uitvalt en waarom de fabrieken nog steeds niet werken."

Volgens de wet zouden vervroegde verkiezingen al vanaf september kunnen plaatsvinden. Obradovic en andere leiders van de Alliantie voor Verandering denken dat oktober de beste maand is. Dat geeft tijd om een campagne voor te bereiden. Over enkele dagen zal Miloevic gedwongen zijn om een einde te maken aan de staat van oorlog daarmee aan de beperkingen die politici als Obradovic verhinderen om campagne te voeren.

Op een persconferentie op het Hongaarse ministerie van Buitenlandse Zaken in Boedapest betoogde hij gisteren bevlogen dat Servië en Joegoslavië in wezen een groot democratisch potentieel hebben. Obradovic denkt de sociale onvrede in zijn land langs politieke weg te kunnen mobiliseren. "Een burgeroorlog komt er niet, daar ben ik zeker van. De mensen zijn doodmoe, moe van de oorlog, moe van de sirenes." Maar alleen kan Obradovic en de oppositie het niet en daarom deed de oud-generaal een oproep aan de internationale gemeenschap om steun.

Obradovic is na Zoran Djindjic en Milan Panic de derde oppositieleider in korte tijd die Boedapest aandoet. De Servische oppositie dingt op dit moment naar de gunst van de etnische Hongaren in het noorden van de Vojvodina. De Hongaarse regering werkt samen met de etnische Hongaren in deze Servische provincie plannen uit voor autonomie.

De herrijzende Servische oppositie hengelt nadrukkelijk naar morele, maar vooral ook financiële steun om straks effectief campagne te kunnen voeren en na tien jaar vol teleurstellingen eindelijk de buit binnen te halen. Eerst in het Servische parlement, het Joegoslavische parlement volgt later vanzelf, aldus Obradovic, die ooit als jongste generaal een schitterende carrière in het Joegoslavische leger tegemoet leek te gaan, maar uit dienst ging uit protest tegen de oorlog in Kroatië.

De voormalige Joegoslavische premier Milan Panic riep gisteren op tot het aftreden van Milosevic en de vorming van een regering van nationale eenheid. Zijn collega Zoran Djindjic voorspelde voor het eind van het jaar verkiezingen. Die zijn evenwel gedoemd oneerlijk te verlopen als het monopolie van Milosevic op de media niet wordt doorbroken, zo liet hij weten. Djindjic, die na de massabetogingen van 1996/97 een blauwe maandag burgemeester van Belgrado was, vluchtte naar Montenegro toen de staatsmedia campagne tegen hem voerden als landverrader. Dat leverde hem het stigma op van lafaard, en dat telt zwaar in Servië.

Djindjic hoopt nu vanaf Montenegrijnse bodem een televisiezender op te richten die zal worden bemand door weggezuiverde journalisten. Met deze "onconventionele methoden" hoopt hij het mediamonopolie van Milosevic te breken. Mogelijk kan die zender inspelen op de onvrede in de verarmde industriesteden in het zuiden van Servië.

Dragisa Burzan, de vice-premier van Montenegro, was gisteren pessimistisch over de kansen van de oppositie. "Milosevic is nog altijd extreem sterk." Burzan sprak de vrees uit dat de oppositie-leiders veel populairder zijn in Westerse hoofdsteden dan in Belgrado. Zonder machtswisseling in Servië trekt Montenegro zich mogelijk terug uit de Joegoslavische federatie. President Djukanovic van Montenegro, de beschermheer van de oppositie, overweegt een referendum over afscheiding.

NRC Webpagina's
19 JUNI 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad