NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

Machtsstrijd met UÇK

Rugova's partij boycot raad Kosovo


PRISTINA, 17 JULI. De VN-missie in Kosovo is er niet in ge slaagd de twee belangrijkste politieke groepen in Kosovo - de Democratische Liga van Kosovo (LDK) van Ibrahim Rugova en het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK - nader tot elkaar te brengen.

De LDK boycotte een bijeenkomst waarop een raad moest worden gevormd die wordt belast met het vormen van instanties ter voorbereiding van de instelling van een autonome regering in Kosovo. De chef van de VN- missie in Kosovo, Bernard Kouchner, had alle partijen in Kosovo willen opnemen in deze 'wederopbouwraad': de LDK, het UÇK, de Servische gemeenschap en de Gorani (Slavische moslims) en de Turkse minderheid. De Albanezen van Kosovo zijn in de raad vertegenwoordigd door LDK-leden en vier anderen: Hashim Thaçi, UÇK-leider en premier van een zelfuitgeroepen interim-regering, de schrijver Rexhep Qosja van de Verenigde Democratische Beweging (pro-UÇK), en de onafhankelijken Blerim Shala en Veton Surroi. Deze vier maakten deel uit van de Kosovaarse delegatie op het vredesoverleg in Rambouillet, begin dit jaar.

De LDK liet zich evenwel niet zien op de bijeenkomst. Een LDK- woordvoerder meldde de samenstelling van de raad "onevenwichtig" te vinden. Kouchner uitte zich teleurgesteld en zei dat de samenstelling van de raad nog niet definitief is en nog kan worden aangepast. Hij riep de LDK op haar houding te wijzigen. "Het werk van deze raad is te belangrijk."

De LDK is jarenlang de belangrijkste partij van de Kosovaren geweest, maar verliest sinds anderhalf jaar gestaag terrein aan het UÇK. Dat proces is dit jaar tijdens de oorlog om Kosovo in een stroomversnelling gekomen. Terwijl de Serviërs hun 'etnische zuivering' tegen de Kosovaren uitvoerden en UÇK-strijders hun leven waagden in de strijd tegen de Serviërs, verscheen LDK-leider Ibrahim Rugova met Slobodan Milosevic op de televisie. Na de oorlog liet hij na de Kosovaren in de vluchtelingenkampen op te zoeken. Gisteren keerde hij voor het eerst naar Kosovo terug, om onmiddellijk weer naar Italië te vertrekken.

De raad voor de wederopbouw moet instanties vormen die het leven in Kosovo normaliseren. Als eerste taak staat de vorming van een multi- etnische politiemacht op het programma, die zal functioneren onder de VN-politiemacht.

Gele Rijders - Nederlandse soldaten van de vredesmacht KFOR - hebben een illegale wapenopslagplaats van het UÇK, met 37 kalasjnikovs, 45 geweren en een machinegeweer - ontdekt. Vier UÇK-strijders werden gearresteerd. (Reuters, AFP, AP)

NRC Webpagina's
17 JULI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad