NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

Groepen paramilitairen deden vuile werk in Kosovo

Door onze redacteur PETRA DE KONING
PODGORICA, 17 JULI. Servische paramilitaire groepen werkten in Kosovo, tijdens de NAVO- bombardementen, nauw samen met het Joegoslavische leger en politie- eenheden. Leger en politie omsingelden Albanese dorpen, de para- militairen deden het vuile of gevaarlijke werk. Ook in de steden waren het vooral paramilitairen die Albanezen wegjoegen of doodden, de huizen plunderden en in brand staken.

Dat zeggen Servische paramilitairen die zich hebben teruggetrokken in de Servische deelrepubliek Montenegro, in gesprekken met deze krant.

De paramilitairen hielden tussen de dertig- en tweehonderdduizend Duitse mark over aan de plunderingen. Ze kregen een deel van de opbrengst van de geroofde goederen of ze werden op eigen verzoek uitbetaald in drugs.

De zuivering en verwoesting van Kosovo was volgens hen grondig voorbereid. Hun commandanten hadden lijsten van rijke Albanezen, van Albanezen die gearresteerd of gedood moesten worden en van dorpen - vooral in het midden en westen van Kosovo - die volgens de commandanten volledig verwoest moesten worden omdat het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK zich er zou hebben gevestigd. Een paramilitair die zich had aangesloten bij de 'Frenki's', vooral actief in het westen van Kosovo, zegt dat hij opdracht kreeg om in die dorpen ook vrouwen, kinderen en oude mannen te doden. Zij zouden verantwoordelijk zijn voor de 'aanvoerlijnen' naar het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK.

Zakenman en bendeleider Arkan had volgens de paramilitairen zo'n zestienduizend man naar Kosovo gestuurd. Hij had de rijkste Albanese families en de beste wijken van een stad of dorp voor zichzelf 'gereserveerd', de andere paramilitaire groepen bleven uit de buurt. Zelf heeft Arkan steeds ontkend dat zijn Tijgers in Kosovo waren. In de gevangenis, vertelt een van de paramilitairen, werden gedetineerden geronseld om voor Arkan te vechten.

NRC Webpagina's
17 JULI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad