NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

Cruciaal overleg

Montenegro presenteert zijn eisen


BELGRADO, 15 JULI. In Belgrado praten Servische en Mon tenegrijnse leiders na twintig maanden ruzie over de toekomst van de Joegoslavische federatie. Montenegro dreigt uit de federatie te stappen als die niet "democratisch en open naar de wereld" wordt.

Voorafgaand aan het overleg zei de Montenegrijnse president Milo Djukanovic dat Montenegro "een democratisch, economisch ontwikkeld en in Europa geïntegreerd land wil zijn". "Als het dat met zijn huidige status als lid van de federatie kan bereiken, is dat goed. Als dat echter onmogelijk is, zal het thema van de onafhankelijkheid zich als onvermijdelijk alternatief aandienen", aldus Djukanovic.

De leider van de Montenegrijnse delegatie, Zeljko Sturanovic, zei gisteren dat de federatie zich in een diepe crisis bevindt door het gebrek aan respect, van de kant van Servië, voor "de wil van de Montenegrijnse kiezers". Alleen als de relaties tussen Montenegro en Servië volstrekt gelijkwaardig zijn, kan de federatie functioneren, aldus Sturanovic. Dat betekent dat het centrale gezag meer bevoegdheden moet afstaan aan de republieken, Servië en Montenegro. Sturanovic, fractieleider van Djukanovic' socialistische partij in het Montegrijnse parlement, sprak gisteren met delegaties van de Servische socialistische partij (de partij van Djukanovic' tegenstander Milosevic), de partij Joegoslavisch Links (van Milosevic' vrouw) en de Servische Radicale Partij. Later willen de Montenegrijnen ook met de Servische oppositie spreken. Na de eerste dag van het overleg domineerde optimisme. Volgens Sturanovic bestaat bij de Servische partijen begrip voor de Montenegrijnse argumenten. "We hebben de indruk dat ze geen serieuze bezwaren hebben tegen de principes die we voorstellen", aldus Sturanovic. (Reuters, AFP, AP)Een onzer redacteuren voegt hieraan toe: De Servische partijen spraken gisteren met nóg een Montenegrijnse afvaardiging: die van de oppositie in Montenegro. Die wordt geleid door Djukanovic' aartsrivaal, Momir Bulatovic, de federale premier van Joegoslavië, een man die wordt gezien als een stroman van Milosevic. Welke status die besprekingen hebben is niet duidelijk, maar algemeen wordt aangenomen dat Bulatovic als stoorzender wil optreden en afspraken in het overleg van Sturanovic met de Serviërs wil voorkomen. Hij moet bovendien vrezen voor zijn eigen baan: volgens de grondwet mogen de Montenegrijnen de federale premier aanwijzen als - zoals nu het geval is - de federale president een Serviër is. In het overleg zullen de Montenegrijnen dat recht opeisen. Als het tot een akkoord komt, wordt een aanhanger van Djukanovic premier en moet Bulatovic verdwijnen.

De betrekkingen tussen Servië en Montenegro zijn de afgelopen twee jaar dermate verslechterd dat de Montenegrijnen de federale regering van Joegoslavië - de regering van Bulatovic - niet eens erkennen. In mei 1998 hebben de Montenegrijnse regeringspartijen zelfs hun parlementariërs uit het federale parlement teruggetrokken. Binnen de Montenegrijnse regeringscoalitie zijn de besprekingen in Belgrado overigens omstreden. Een van de partijen in Djukanovic' coalitie, de sociaal-democratische partij, vindt het onzinnig met de Serviërs te praten zolang Milosevic op totalitaire wijze in Belgrado regeert, en vindt het bovendien onzinnig te verwachten dat Montenegro kan of moet worden gebruikt als instrument om Servië te democratiseren en te hervormen. De Volkspartij, eveneens lid van de coalitie, verzet zich tegen "politieke spelletjes" met de Serviërs en eist te worden geraadpleegd over elke afspraak.

NRC Webpagina's
15 JULI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad