NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

NAVO wil invoer olie blokkeren

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 15 APRIL. De NAVO zal de komende dagen alles op alles zetten om de laatste mogelijkheden voor aanvoer van olie en brandstoffen naar Servië af te snijden. Dat bleek gisteren uit briefings en commentaren van NAVO-woordvoerders.

Diplomatieke actie is al ondernomen om landen binnen en buiten de Westerse alliantie zover te krijgen dat ze vrijwillig nu nog lopende olietransporten naar Servië stopzetten, maar gisteren kondigde de NAVO aan dat van nu af aan alle transporten, waar ze ook vandaan komen, tot de militaire doelen zullen behoren. Die aankondiging kan een nieuw conflict met Rusland opleveren omdat president Jeltsin momenteel een verzoek van de Joegoslavische president Milosevic om hem aan een noodvoorziening te helpen, in overweging heeft.

Bij de bombardementen van de afgelopen drie weken zijn de twee Servische raffinaderijen, bij Novi Sad in het noorden en bij Pancevo nabij Belgrado, opgeblazen, evenals de belangrijkste pijpleiding die zorgde voor aanvoer van de Kroatische havenstad Rijeka, via Slovenië en Hongarije naar Servië. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie, luitenant-kolonel Steve Campbell, zei gisteren volgens het persbureau Reuters dat er geen enkele uitzondering in de aanvallen op de olievoorziening zal worden gemaakt als deze in welke vorm ook het Servische militaire apparaat kan steunen.

Olieaanvoer via pijpleidingen en met tankers via de Donau is nu volgens de Amerikanen volledig geblokkeerd. Kleine hoeveelheden ruwe olie en brandstoffen die met tankauto's via het achterland Servië nog zouden kunnen bereiken, worden nu ook doelwit van militaire actie.

NRC Webpagina's
15 APRIL 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad