NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

'Vredesmacht in Bosnië halveren'


TUZLA, 14 JULI. Het militair comité van de NAVO heeft een halvering van de vredesmacht in Bosnië, SFOR, aanbevolen. De vredesmacht zou deze herfst of begin volgend jaar kunnen worden teruggebracht van 31.000 naar 16.500 man, zo oordeelt het militair comité.

Dat heeft de woordvoerder van het Pentagon, Kenneth Baker, gezegd in het Bosnische Tuzla, waar de Amerikaanse minister van Defensie William Cohen gisteren op bezoek was. Volgens Baker moeten de NAVO-ambassadeurs zich over de aanbeveling van het militair comité buigen. Als ze de aanbeveling overnemen, zullen de Amerikanen hun aandeel in SFOR terugbrengen van ruim zesduizend naar vierduizend man, aldus Baker.

De internationale vredesmacht SFOR is in Bosnië gelegerd op basis van het vredesakkoord van Dayton, waarmee in november 1995 na drie jaar een eind werd gemaakt aan de oorlog in Bosnië. In eerste instantie telde de vredesmacht zestigduizend man, met een Amerikaans contingent van twintigduizend man. Minister Cohen wilde zich over de reductie vooralsnog niet uitspreken; die zal afhangen van de veiligheidssituatie, zo zei hij. Hij was er echter op tegen SFOR te verminderen om te kunnen voldoen aan de behoefte aan troepen voor de vredesmacht KFOR in Kosovo. Cohen zei wel dat de afgelopen jaren in Bosnië dankzij het werk van SFOR de toestand is geëvolueerd "van een van vrees naar een van hoop".

De Amerikaanse diplomaat Jacques Paul Klein is gisteren door secretaris- generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties benoemd tot leider van de missie van de VN in Bosnië. Hij volgt op 2 augustus de Finse oud- minister Elizabeth Rehn op, die sinds januari vorig jaar speciaal vertegenwoordiger van de VN in Bosnië is geweest. Klein is op dit moment nog de plaatsvervanger van Bosnië-gezant Carlos Westendorp. Jacques Klein zag eerder als vertegenwoordiger van de Verenigde Naties in Oost-Slavonië toe op de ordelijke overdracht van dit jarenlang door de Kroatische Serviërs bezette gebied aan de Kroaten. Elizabeth Rehn nam gisteren afscheid van haar werk in Bosnië. (Reuters, AP)

NRC Webpagina's
14 JULI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad