NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

Aanklager tribunaal:

Onderzoek genocide Milosevic


PRISTINA, 14 JULI. Het VN- tribunaal voor oorlogsmisdaden overweegt de beschuldigingen tegen de Joegoslavische president Slobodan Milosevic uit te breiden met een aanklacht wegens genocide, dit naar aanleiding van de talrijke massagraven die in Kosovo worden ontdekt.

Dat heeft de openbare aanklager bij het in Den Haag gevestigde tribunaal, Louise Arbour, gisteren gezegd in Pristina, de hoofdstad van Kosovo. Een aanklacht wegens genocide is "een open vraag", zo zei ze. Milosevic en vier andere Servische leiders werden op 27 mei in staat van beschuldiging gesteld wegens oorlogsmisdaden. Arbour zei gisteren dat haar onderzoekers - zes teams van forensische experts - in Kosovo grote hoeveelheden aanvullend bewijsmateriaal hebben verzameld. Ze zei dat er een tijd komt waarin het tribunaal "openbaar zal maken wat ons is onthuld" over de begane oorlogsmisdaden. Dan zal duidelijk zijn of er tegen Milosevic nog meer aanklachten worden ingebracht. De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Robin Cook, maakte gisteren in het Lagerhuis bekend dat Britse soldaten van de vredesmacht KFOR in Celine, een dorp in het zuidwesten van Kosovo, een massagraf met de lichamen van elf Kosovo-Albanese kinderen hebben ontdekt. De kinderen, in de leeftijd van twee tot zestien jaar, waren allen van dichtbij doodgeschoten. In het massagraf lagen ook de lijken van negen volwassenen. Arbour bezoekt dat massagraf vandaag, op de laatste dag van haar bezoek aan Kosovo.

Intussen worden in Kosovo de wraakacties van Kosovaren tegen Serviërs en zigeuners voortgezet. In de stad Prizren gingen gisteren talrijke huizen van Serviërs in vlammen op. In Pristina werden twee Serviërs ontvoerd. Een leider van de zigeuners in Kosovo, Ibrahim Hasani, riep gisteren de internationale gemeenschap op de zigeuners van Kosovo een veilige uitweg naar een ander land te bieden. "We zouden zelfs naar de Himalaya gaan om vrijheid en rechten te krijgen", aldus Hasani, de leider van een groep van vijfduizend zigeuners die hun toevlucht hebben gezocht in een opvangkamp in Kosovo Polje. Als de zigeuners geen vrijgeleide naar een ander land krijgen, zullen ze zich die zelf verschaffen, zo voegde hij daaraan toe. De zigeuners zijn er door de Kosovaren van beschuldigd de Serviërs bij hun campagne van 'etnische zuivering' te hebben geholpen. In Servië zijn de zigeuners niet welkom. Zelfs de Serviërs die uit Kosovo naar Servië zijn gevlucht, zijn dat niet. De secretaris- generaal van de VN, Kofi Annan, vroeg gisteren de internationale gemeenschap de internationale politiemacht in Kosovo zo snel mogelijk op haar voorgenomen sterkte van drieduizend man te brengen. Gebeurt dat niet, dan dreigt de openbare orde in Kosovo in te storten, "met geweldige consequenties voor de sociale orde en het succes van het interim-bestuur (van de VN)," aldus Annan. (Reuters, AFP, AP)

NRC Webpagina's
14 JULI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad