NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

Kosten van wederopbouw Kosovo lijken mee te vallen

Door onze correspondent BEN VAN DER VELDEN
BRUSSEL, 14 JULI. De kosten van de wederopbouw van Kosovo zullen lager uitvallen dan aanvankelijk werd gedacht. Volgens Europees commissaris De Silguy hebben de NAVO- bombardementen minder schade aangericht dan eerder werd aangenomen.

Volgens vertegenwoordigers van de Wereldbank is bovendien gebleken dat niet alles wat in Kosovo werd verwoest ook herbouwd moet worden. De ministers van Financiën van de zeven meest geïndustrialiseerde landen en vertegenwoordigers van de Europese Commissie, de Wereldbank, het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Investeringsbank en de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling overlegden gisteren in Brussel over de hulp die de Balkan landen verstrekt moet worden. Zij willen als stuurgroep de steun aan de Balkan coördineren. Voorlopig is er nog niet duidelijk hoeveel geld precies nodig is. Directeur Wolfensohn van de Wereldbank waarschuwde dat hulp aan de Balkan niet ten koste mag gaan van lopende hulpprogramma's aan andere gebieden.

Op 28 juli zullen hoge ambtenaren van de stuurgroep in Brussel overleggen over de meest dringende humanitaire steun voor de betrokken Balkanlanden. Er wordt op gerekend dat tegen die tijd een overzicht bestaat van de kosten voor de hulp aan terugkerende vluchtelingen. Joegoslavië komt ook in aanmerking voor humanitaire steun, maar het is de bedoeling dat Servië verder geen economische steun krijgt zolang president Milosevic aan het bewind is. Voor Montenegro, de zusterrepubliek van Servië binnen Joegoslavië, is wel steun voor de economische ontwikkeling voorzien. Ambtenaren van bij het overleg betrokken instellingen zeiden echter dat dit standpunt moeilijk lang volgehouden kan worden, omdat landen als Bulgarije en Roemenië schade blijven ondervinden zolang de Donau niet opnieuw bevaarbaar is. In het noorden van Servië belemmeren ingestorte bruggen en gezonken schepen sinds de bombardementen het scheepvaartverkeer in de Donau.

De stuurgroep wil in september een voorlopig inzicht hebben in de kosten van de economische wederopbouw van de betrokken landen. Later in de herfst worden pas de definitieve cijfers verwacht. Pas dan zal gesproken worden over de verdeling van de kosten. De Amerikaanse minister van Financiën Summers wilde gisteren niet zeggen welk aandeel in de kosten zijn land wil dragen. De Europese Unie wil deze week besluiten om op de begroting van volgend jaar 500 miljoen euro voor hulp aan Kosovo te bestemmen. De EU schatte onlangs dat de totale wederopbouw van Kosovo tussen de drie en vier miljard euro zou kosten. De Europese Investeringsbank taxeert dat voor wederopbouw in heel Joegoslavië, Albanië en Macedonië ongeveer 25 miljard euro nodig is.

NRC Webpagina's
14 JULI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad