NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

KFOR en Van Aartsen:

'Gele Rijders handhaven in Orahovac'

Door onze redacteuren
PRISTINA/DEN HAAG, 14 JULI. De Nederlandse militairen in Kosovo moeten in Orahovac blijven en gaan mogelijk opereren in door Russische militairen gecontroleerd gebied. Dat heeft KFOR-woordvoerder Jan Joosten vanmiddag gezegd.

Nederland verzet zich tegen druk om de in Orahovac gelegerde 'Gele Rijders' (de 41ste afdeling rijdende artillerie) plaats te laten maken voor een Russische eenheid. "We zijn niet de voetveeg van de NAVO", aldus minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken), gisteren na afloop van een gesprek in de Kosovaarse hoofdstad Pristina met KFOR-bevelhebber generaal Michael Jackson.

De Nederlandse militairen doen daar goed werk en hebben het vertrouwen gewonnen van zowel de Albanese als de Servische bevolking, aldus Van Aartsen. KFOR erkent dit, aldus woordvoerder Joosten: "Het is de bedoeling dat de Nederlanders in het huidige gebied blijven".

Vorige week liet minister De Grave (Defensie) tijdens een bezoek aan Orahovac weten dat vervanging van Nederlandse militairen door Russen vrijwel onvermijdelijk was, en dat Nederland zich daar "met frisse tegenzin" in zou schikken. Nederland erkent dat de Russen een taak hebben bij de vredeshandhaving in Kosovo, waarover een akkoord bestaat tussen de NAVO en Moskou.

De Gele Rijders houden zich in het gebied van Orahovac bezig met patrouilles, het bewaken van massagraven die door het Joegoslavië- tribunaal worden onderzocht en het bewaren van de rust in het door een meerderheid van Albanezen en een minderheid van Serviërs bewoonde gebied. Vooral de Albanese inwoners hebben zich de afgelopen dagen met demonstraties verzet tegen het mogelijke vertrek van de Gele Rijders.

Intussen is een ongeveer honderd manschappen tellende Russische compagnie neergestreken in Banja, zo'n vijftien kilometer ten noordoosten van Orahovac. De Russen staan onder bevel van de Duitse brigade, waarbij de Nederlandse overste Van Loon, commandant van de Gele Rijders, de communicatie onderhoudt, aldus KFOR-woordvoerder Joosten. Volgens een woordvoerder van de landmacht houden de Russen zich ook bezig met 'sociale patrouilles' en het handhaven van de rust. Vanmiddag zou KFOR-commandant Jackson in Orahovac een gesprek hebben met Van Loon.

NRC Webpagina's
14 JULI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad