NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

Russen verschansen zich op vliegveld

Chaos bij intocht NAVO in Kosovo


PRISTINA / PRIZREN, 14 JUNI. De intocht van NAVO-troe pen in Kosovo is dit weekeinde chaotisch verlopen. In de steden Pristina en Prizren doodden NAVO-troepen drie Serviërs. Een Russische eenheid van tweehonderd man heeft zich verschanst op het Slatina-vliegveld bij Pristina om de eis voor een Russische sector in Kosovo kracht bij te zetten.

Nadat de Russische eenheid vrijdagnacht onder luide bijval van Servische inwoners Pristina binnentrok, begon zaterdagochtend 'Operation Joint Guardian'. Duizenden NAVO-helikopters, tanks, pantserwagens en jeeps stroomden vanuit Macedonië en Albanië Kosovo binnen. Albanese inwoners onthaalden de troepen met gejuich en bloemen. De opmars kwam op sommige punten traag op gang omdat tunnels van explosieve ladingen ontdaan moesten worden. De Franse intocht werd gehinderd door mijnenvelden. Italiaanse troepen bereikten vanochtend de westelijke stad Pec.

Duizenden Servische burgers verlieten dit weekeinde Kosovo, met name in het zuiden en westen van de provincie. In Montenegro kwamen volgens de UNHCR bijna tienduizend Servische vluchtelingen binnen. Bij de grensplaats Rozaje, waar 15.000 Albanese vluchtelingen uit Kosovo bivakkeren, stond zondag een drie kilometer lange Servische stoet van auto's, trucks en tractors.

In de zuidelijke stad Prizren verliep de intocht van Duitse troepen gisteren in een explosieve sfeer. Duizenden Albanese inwoners juichten de Duitsers toe. Er ontstonden problemen toen Joegoslavische troepen, met in hun kielzog Servische burgers, zich door het centrum van Prizren terugtrokken. Bij een dreigende botsing met de Albanezen vuurden de Duitsers een waarschuwingssalvo af. De chaos werd compleet toen twee Serviërs vanuit een gele Lada met kalasjnikovs het vuur openden op de Duitse troepen. Die beantwoordden het vuur. De chauffeur van de auto was op slag dood, de bijrijder raakte zwaar gewond en overleed later.

In Pristina hadden de binnentrekkende Britse troepen gisteren veel te stellen met plunderende Serviërs en een Russische eenheid die zich op het vliegveld had verschanst. Slechts enkele honderden Albanese inwoners waagden zich gisteren op straat om de Britten feestelijk te onthalen. In buitenwijken van Pristina werden Albanese huizen in brand gestoken. Britse troepen die polshoogte wilden nemen, werden tegengehouden.

Rond vijf uur schoten Britse paratroopers in het centrum van Pristina de Serviër Veselin Jovovic neer. Volgens de Britse kapitein Andrew Reeds liep hij scheldend en schietend op een groep soldaten af die foto's aan het maken waren met Servische politie-officieren. Jovovic was op slag dood. Britse Challenger-tanks namen in de loop van de dag posities in op belangrijke kruispunten.

Canadese troepen bevestigden gisteren dat bij het dorp Dulje in Zuid- Kosovo twee Duitse journalisten van het weekblad Stern zijn omgekomen. Volker Krmer (56) en Gabriel Grüner (35) kwamen om toen hun auto door onbekenden onder vuur werd genomen. Een van de twee was op slag dood, de ander stierf later aan een buikwond. Het lichaam van een derde Duitse journalist, die werkte voor de tv-zender ZDF, is vanochtend in de buurt van Prizren gevonden.

NRC Webpagina's
14 JUNI 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad