NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

Drie steden Servië in duister door acties van NAVO


China dreigt elke beslissing in de Veiligheidsraad te boycotten als de NAVO blijft bombarderen. Vandaag belt president Clinton met zijn Chinese ambtgenoot Jiang Zemin over deze kwestie en over het recente bombardement op de Chinese ambassade in Belgrado.

Het Franse blad Le Monde meldt uit Russische bron te hebben vernomen dat president Milosevic nu instemt met de legering van een VN- macht in Kosovo op voorwaarde dat zijn macht niet wordt aangetast en hij internationale juridische immuniteit krijgt. De melding is niet bevestigd.

De NAVO zet haar bombardementen op Joegoslavië ononderbroken voort. Gisteren, de vijftigste dag van de luchtacties, was de drukste: er werden meer dan zeshonderd missies uitgevoerd. De drie grootste steden van Servië, Belgrado, Novi Sad en Nis, zaten vannacht in het donker door grafietbombardementen op energiecentrales. De NAVO trekt zich niets aan van een door Belgrado gemelde aftocht van Servische politie-agenten uit Kosovo, omdat die beperkt blijft tot een paar honderd man. President Milosevic gaf gisteren voor het eerst toe dat de strijdkrachten zware verliezen hebben geleden: "In deze strijd zijn veel leden van de politie en de veiligheidskrachten moedig gestorven. Hun offer is een stralend voorbeeld van dapperheid en toewijding voor volk en vaderland."

Milosevic weigerde gisteren de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Mary Robinson, te ontmoeten. Zij zei gisteren "zeer ongerust" te zijn over de NAVO-luchtacties wegens het menselijk leed dat toebrengen, maar ze heeft ook de 'etnische zuivering' door de Serviërs in Kosovo gehekeld, en aangekondigd die in haar gesprek met Milosevic ter sprake te brengen. (Reuters, AP, AFP)

NRC Webpagina's
14 MEI 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad