NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

'Bommen doodden vijftig burgers'


BELGRADO, MOSKOU, 14 MEI. Bij een NAVO-bombardement zijn volgens de Serviërs in een dorp in Kosovo vijftig burgers gedood en evenveel gewond. Een onafhankelijke bevestiging en een reactie van de NAVO ontbreken.

Volgens het door de Serviërs gerunde Media Centre in Pristina werd het dorp Korisa, bij de stad Prizren, vannacht door acht clusterbommen getroffen. De slachtoffers zouden in meerderheid vrouwen en kinderen zijn.

De Russische Kosovo-gezant Viktor Tsjernomyrdin en de Finse president Martti Ahtisaari gaan volgende week samen naar Belgrado om het diplomatieke proces in de Kosovo-crisis weer op gang te brengen. De reis is het resultaat van overleg in Helsinki, gisteren, tussen Ahtisaari, Tsjernomyrdin en de Amerikaanse onderminister Strobe Talbott. De NAVO overweegt Ahtisaari, een man met veel diplomatieke ervaring (onder andere op de Balkan), aan te zoeken als formeel bemiddelaar in de crisis. De Finse president ontmoet vandaag secretaris-generaal Kofi Annan van de VN.

Het Kosovo-overleg maakte de afgelopen dagen weinig vorderingen. Rusland blijft dreigen zijn bemiddelingspogingen te staken als de NAVO de Russische voorstellen "niet serieus" neemt, zoals president Jeltsin en minister van Buitenlandse Zaken Ivanov verklaarden. Volgens Rusland moet de NAVO haar bombardementen staken voordat de bemiddeling iets kan opleveren. Jeltsin herhaalde dat gisteren tegenover de bezoekende Franse president Chirac.

NRC Webpagina's
14 MEI 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad