NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

Raadhuis bestormd

Protest in Servië loopt uit op rellen


BELGRADO, 13 JULI. Bij een spontaan protest tegen het re gime van president Slobodan Milosevic is het gisteren in Val jevo in het westen van Servië tot rellen gekomen toen betogers het stadhuis bestormden en kort bezetten.

Tot de protestbetoging was opgeroepen door een plaatselijke kunstenaar, Bogoljub Arsenijevic. Hij zei in een toespraak tot zevenduizend aanhangers dat niet de internationale gemeenschap, maar de Serviërs zelf Milosevic moeten straffen "voor wat hij het Servische volk de afgelopen tien jaar heeft aangedaan". Hij riep zijn gehoor vervolgens op tot de bestorming van het gemeentehuis, dat door twintig politiemannen werd verdedigd. Tweeduizend mensen deden aan de aanval mee. Ze sloegen ruiten in en wierpen stenen. Een aantal van hen drong via een balkon in het gebouw door, maar werd door de politie al snel verjaagd. Bij de gevechten vielen vier gewonden, onder wie drie politiemannen.

De regering heeft niet gereageerd op de incidenten. De partij van Milosevic' vrouw Mira Markovic zei in een verklaring dat het "niet in het belang van 's lands wederopbouw is nu een jungle te scheppen die de NAVO met haar wrede agressie niet heeft kunnen scheppen". Het protest van Valjevo is het tweede spontane protest tegen het regime na dat in Leskovac in het zuiden van Servië, waar gisteren voor de zevende opeenvolgende dag werd betoogd voor de vrijlating van de organisator van de eerste protestbetoging; deze zit een gevangenisstraf van dertig dagen uit.

De oppositie, verenigd in de Alliantie voor Verandering, beperkte haar acties gisteren tot het ophalen van handtekeningen onder een petitie, waarin het aftreden van Milosevic wordt geëist. Volgens de oppositie zijn nu 180.000 handtekeningen verzameld. Het streefgetal is twee miljoen. In Belgrado verdreven gisteren leden van de geheime politie activisten van de oppositie die handtekeningen inzamelden met het dreigement dat ze zouden worden gearresteerd.

Vuk Draskovic, leider van de Servische Vernieuwingsbeweging SPO, heeft zich naar eigen zeggen bij de oppositie aangesloten en wil vanaf zaterdag deelnemen aan de protestdemonstraties van de Alliantie voor Verandering. De SPO betoogt zaterdag in Kragujevac, waar, zo zei Draskovic gisteren tegen de BBC, "honderdduizenden" mensen de straat zullen opgaan. Draskovic heeft tot 1997 deel uitgemaakt van de oppositiecoalitie Zajedno, maar maakte zich vervolgens los. Eind vorig jaar sloot hij zich als vice-premier aan bij het bewind van Milosevic, dat hem in april echter ontsloeg.

Het Servische ministerie van Justitie overhandigde het Internationale Rode Kruis gisteren een lijst met de namen van 1438 Kosovaren, die nog in Servische gevangenissen zitten. De lijst is van groot belang voor Kosovaren die nog zoeken naar vermiste familieleden.

(Reuters, AP, AFP)

NRC Webpagina's
13 JULI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad