NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

Boos over wraakacties

Serviërs breken met VN, KFOR


PRISTINA, 12 JULI. De Serviërs van Kosovo hebben uit boosheid over de voortgaande wraakacties van Albanezen hun betrekkingen met internationale organisaties (inclusief de VN en de vredesmacht KFOR) en Albanese organisaties afgebroken.

De leiders van de Servische gemeenschap in Kosovo willen geen contact meer met de interim-regering van de leider van het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK, Hashim Thaçi. Ze weigeren ook in een overgangsraad te gaan zitten die als adviserend orgaan van de VN- vertegwnoordiger in Kosovo moet optreden. De interim-leider van het VN- bestuur in Kosovo, Sergio Vieira de Mello, reageerde gisteren verbaasd op de stap van de Serviërs, omdat ze hem daarover bij het laatste contact, vrijdag, nog niets hadden verteld.

De leider van de Serviërs in Kosovo, Momcilo Trajkovic, en de leider van de orthodoxe kerk in Kosovo, bisschop Artemije, gaven gisteren een verklaring uit waarin werd geklaagd dat de vredesmacht KFOR en de Verenigde Naties niet in staat zijn geweest de Serviërs tegen geweld van de Kosovaren te beschermen. "Er is sprake van onophoudelijk en systematisch geweld tegen de Kosovo-Serviërs van de kant van Albanese terroristen en leden van het zogenaamde UÇK, die uit zijn op een etnisch gezuiverd Kosovo, ondanks de aanwezigheid van KFOR en de VN", aldus de verklaring. De woordvoerder van De Mello zei dat er inderdaad sprake is van geweld tegen de Serviërs. "Het staat buiten kijf dat het niveau van dat geweld te hoog is", zo voegde hij daaraan toe. "Maar de weigering plaats te nemen in een orgaan dat onder andere het thema veiligheid ter hand neemt, is geen benadering die leidt tot een oplossing."

Italiaanse KFOR-soldaten hebben gisteren in het westen van Kosovo in een zes uur durende operatie gezocht naar gevangenissen waar het UÇK Serviërs gevangen zou houden. De operatie werd uitgevoerd met groot materiaal: zestig voertuigen, inclusief tanks, en twee aanvalshelikopters. Bij de actie werden evenwel geen UÇK- gevangenissen gevonden. KFOR prees het UÇK om de medewerking die bij de actie was verleend.

Op diverse plaatsen in Kosovo zijn dit weekeinde Russische KFOR-eenheden aangekomen. In Malisevo, in de Duitse sector, waar ze de Nederlandse KFOR-soldaten gaan vervangen, arriveerde gisteren een eenheid van kwartiermakers. In het nabijgelegen Orahovac werd opnieuw gedemonstreerd door Kosovaren die zich verzetten tegen de komst van de Russen, omdat die pro-Servisch zouden zijn. In Kosovska Kamenica, in de Amerikaanse sector van Kosovo, kwamen 86 Russische KFOR-soldaten aan.

Op diverse plaatsen in Kosovo zijn gisteren Amerikaanse KFOR-soldaten beschoten door sluipschutters. Daarbij vielen geen gewonden. In één geval schoten Amerikanen terug toen er uit een voorbijrijdende auto werd geschoten. Een van de inzittenden van de auto werd gedood, een tweede gewond. De identiteit van het tweetal is niet bekend.

In Ljubenic hebben KFOR-soldaten een gebied afgesloten waar volgens omwonenden de lijken van 350 Kosovaren liggen. Ze zouden door de Serviërs zijn vermoord in het kader van de etnische zuivering. Volgens die omwonenden werden de slachtoffers doodgeschoten of van een klif in de diepte gegooid, nadat ze uit hun dorpen waren verdreven. KFOR stelt nu in samenwerking met experts een onderzoek in. (Reuters, AP, AFP)

NRC Webpagina's
12 JULI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad