NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

Onderzoek tribunaal

In Kosovo ruim 2.000 lijken geborgen


NEW YORK,11 NOV. Carla del Ponte, de hoofdaanklager van het Joegoslavië-tribunaal, heeft gisteren bekend gemaakt dat in een jaar onderzoek naar massagraven in Kosovo 2.018 lichamen zijn gevonden.

Del Ponte bracht gisteren in New York verslag uit aan de VN- Veiligheidsraad over het forensisch onderzoek naar oorlogsmisdaden in Kosovo. Volgens Del Ponte is op veel plaatsen waar oorlogsmisdrijven werden vermoed, vastgesteld dat lichamen uit massagraven zijn verwijderd of verbrand. Zo werd bij een gemeld massagraf in Izbica geen lichamen gevonden, maar slechts vers omgewoelde aarde. Tijdens de oorlog toonde de NAVO luchtfoto's van rijen graven bij Izbica. Later werd een video getoond, die Albanezen toonden die daar hun verwanten begroeven.

De ruim tweeduizend lichamen zijn gevonden op 195 plaatsen in Kosovo waar oorlogsmisdaden zijn gemeld. In totaal heeft het tribunaal een lijst met 529 van dergelijke plaatsen, maar met het invallen van de winter is het graven voorlopig gestaakt. Volgens een woordvoerder van het tribunaal is het onderzoek beperkt tot plaatsen waar de NAVO- vredesmacht KFOR de veiligheid kan garanderen. Daarbij gaat het wel om de meest 'geruchtmakende' massagraven. De onderzoekers hebben in Kosovo slechts twee massagraven met meer dan honderd lichamen gevonden. Vaak werd geen bewijs gevonden voor zeer hardnekkige geruchten. Zo werden er in de Trepca-mijnen geen zevenhonderd lijken gevonden, zoals gemeld. En een massagraf met 350 lichamen bij het dorp Ljuebenic bevatte slechts vijf lichamen.

De afgelopen weken is veel gespeculeerd over het dodental van de Kosovo- oorlog, nadat een Spaanse forensische expert zei dat het aantal aanzienlijk lager was dan verwacht. De Britse krant Sunday Times hield het onlangs op 2.500. Die schatting is waarschijnlijk te laag: experts houden momenteel rekening met 5.000 tot 10.000 doden. Del Ponte beklemtoonde gisteren dat het vaststellen van het aantal slachtoffers niet de kerntaak is van het tribunaal. Aanklager Blewitt voegde daaraan toe dat het aantal slachtoffers ook niet van belang is voor de vraag of al dan niet genocide is bedreven. Volgens Del Ponte zijn 11.334 doden gemeld, maar kan het tribunaal dat aantal niet verifiëren.

Gisteren maakte de NAVO-vredesmacht KFOR ook bekend hoeveel mensen in Kosovo zijn vermoord vanaf de intocht van KFOR in juni. Sindsdien zijn 379 mensen vermoord, waarvan 135 Serviërs en 145 Albanezen. De rest betreft veelal zigeuners. De denktank ICG schatte vorige week dat het wekelijks aantal doden in Kosovo vanaf de intocht KFOR ongeveer gelijk is aan het aantal doden voor het begin van de luchtaanvallen: dertig per week. (AFP, AP, Reuters)

NRC Webpagina's
11 NOVEMBER 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad