NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

Schattingen dodental in Kosovo


Tot het begin van de luchtaanvallen op Joegoslavië op 24 maart 1999 schatten experts dat ongeveer 2.500 Kosovaren door geweld zijn omgekomen.

Begin april meldt de NAVO dat sinds het begin van de luchtaanvallen op Joegoslavië ten minste 3.200 Kosovaren zijn gedood. David J. Scheffer, de Amerikaanse ambassadeur voor mensenrechten, noemt dat op 19 april "een zeer lage schatting". "We moeten rekening houden met de mogelijkheid dat op dit moment al tienduizenden Albanezen in Kosovo zijn omgekomen. We verkeren in onzekerheid over het lot van niet minder dan honderduizend mannen."

Op 16 mei zegt de Amerikaanse minster van Defensie William Cohen op tv- zender CBS: "We zien nu dat ongeveer 100.000 mannen van militaire leeftijd vermist zijn. Ze kunnen zijn vermoord."

Op 17 juni zegt de Britse staatsscecretaris van Defensie Geoff Hoon: "Het lijkt erop dat ongeveer 10.000 mensen zijn vermoord in 100 slachtpartijen."

Op 2 augustus meldt Bernard Kouchner, de gevolmachtigde van de VN in Kosovo, dat 11.000 lichamen zijn geborgen.

In een nog vertrouwelijk rapport schat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken het aantal doden nu op ruim 8.000.

NRC Webpagina's
11 NOVEMBER 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad