NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

'Belgrado moet voldoen aan vijf eisen'

NAVO negeert 'aftocht' Serviërs


BELGRADO, BRUSSEL, 11 MEI. De NAVO hecht geen waarde aan de Joegoslavische aankondiging, gisteren, dat begonnen is met een gedeeltelijke terugtrekking van de Joegoslavische en Servische strijdkrachten uit Kosovo en heeft de bombardementen op doelen in Joegoslavië geïntensiveerd.

De Servische televisie maakte gisteren melding van de terugtrekking, die zondagavond om tien uur zou zijn begonnen. Volgens de televisie is het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK verslagen en is daardoor de weg naar een gedeeltelijke aftocht vrijgekomen. De troepen in Kosovo zouden worden teruggebracht naar het niveau van voor 24 maart, toen de NAVO met haar luchtacties begon. Concrete cijfers over troepenaantallen werden niet gegeven.

De NAVO en lidstaten van de NAVO hebben de mededeling onmiddellijk als irrelevant van de hand gewezen en gezegd dat de NAVO haar bombardementen pas zal staken als Belgrado voldoet aan alle vijf eisen die aan het begin van de luchtacties zijn gesteld. Het gaat daarbij om een volledige stopzetting van alle militaire acties in Kosovo, de aftocht van het Joegoslavische leger, de Servische politie en paramilitaire eenheden uit Kosovo, de terugkeer van de vluchtelingen en de toelating van internationale hulporganisaties, de legering van een internationale troepenmacht in Kosovo en medewerking aan een 'politiek raamwerk' op basis van het akkoord van Rambouillet. Volgens de NAVO is van de gemelde aftocht bovendien nog niets waargenomen. Rusland heeft wel positief op de Joegoslavische aankondiging over de troepenaftocht gereageerd. Een woordvoerder van Kosovo-gezant Tsjernomyrdin sprak van "een van de meest serieuze stappen" in het proces van de speurtocht naar een diplomatieke oplossing van de crisis.

Volgens de NAVO heeft Belgrado 40.000 militairen en politiemannen in Kosovo. Voor 24 maart waren dat er 29.000, méér dan Belgrado er volgens het in oktober vorig jaar met de internationale gemeenschap gesloten akkoord mocht hebben. Dat akkoord voorzag in een plafond van 22.500 man. De NAVO heeft gisteren en vannacht het aantal bombardementsmissies op doelen in Joegoslavië verhoogd, na ze enkele dagen lang te hebben verminderd naar aanleiding van de blunder van zaterdagochtend, toen de Chinese ambassade in Belgrado werd getroffen. Gisteren werd overigens in Washington meegedeeld dat die blunder werd veroorzaakt door een fout van de inlichtingendienst CIA, die een plattegrond van 1992 had gebruikt. In dat jaar was de Chinese ambassade in Belgrado nog in een ander gebouw gevestigd. De Amerikaanse minister van Defensie, William Cohen, zei dat naar aanleiding van de blunder is besloten dat het ministerie van Buitenlandse Zaken de CIA en andere inlichtingendiensten voortaan op de hoogte zal brengen van elke verhuizing van een ambassade, waar ook ter wereld. De NAVO bombardeerde vannacht doelen in of bij zeven steden in Joegoslavië, waaronder Belgrado en Nis. Volgens de Joegoslavische media kwamen in de stad Cacak vier burgers om toen op een fabriek afgevuurde raketten een vrachtwagen en een rij huizen troffen.

De VN-hulporganisatie UNHCR meldde gisteren dat op dit moment de helft van alle 1,8 miljoen Kosovaren naar het buitenland is gevlucht of verdreven. Sinds maart vorig jaar zijn 899.502 Kosovaren verdreven, aldus de UNHCR. Van hen zitten er nu 422.700 in Albanië, 241.000 in Macedonië, 63.200 in Montenegro, 18.500 in Bosnië en 14.950 in Turkije. Daarnaast houden zich nog veel Kosovaren in Kosovo zelf schuil, na uit hun steden en dorpen te zijn verdreven. Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gaat het daarbij om 600.000 mensen. Het State Department zei gisteren dat "meer dan negentig procent" van de Kosovaren sinds maart vorig jaar uit hun dorpen en steden is verdreven.

In Macedonië is gisteren begonnen met de overbrenging van Kosovaren van Macedonische naar Albanese kampen. In de overvolle kampen in Macedonië is de situatie explosief. Gisteren kwamen 150 Kosovaren aan in een kamp in het zuidoosten van Albanië. (Reuters, AFP, AP)

NRC Webpagina's
11 MEI 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad