NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

China eist eind acties NAVO

Door onze correspondent
PEKING, 11 MEI. China heeft een stopzetting van de NAVO-bombardementen in Joegoslavië als voorwaarde gesteld voor elk verder overleg in de Veiligheidsraad over een oplossing van de Kosovo-crisis. De Russische gezant Tsjernomyrdin heeft de Chinezen vandaag niet op andere gedachten kunnen brengen.

De Veiligheidsraad kwam vannacht niet tot de door China gewenste veroordeling van het NAVO-bombardement op de Chinese ambassade in Belgrado, zaterdagochtend. Na ruim een uur werd besloten het debat te verdagen zonder dat een tijdstip voor hervatting werd afgesproken. Vijf leden van de Veiligheidsraad nemen deel aan de luchtacties van de NAVO.

De eis van China dat de luchtacties worden gestaakt voor de Veiligheidsraad zich verder met de crisis bezighoudt kan gevolgen hebben voor het voorstel van de G8, de zeven belangrijkste industrielanden in de wereld en Rusland, die vorige week een plan opstelden dat voorziet in inschakeling van de Veiligheidsraad. Tsjernomyrdin heeft vandaag in Peking vergeefs geprobeerd de Chinezen ervan te overtuigen daaraan mee te werken. Hij sprak vanmorgen met de Chinese president Jiang Zemin en premier Zhu Rongji. Tsjernomyrdin heeft het bombardement op de Chinese ambassade veroordeeld als 'wreed optreden', maar gezegd dat het een oplossing van de crisis in Kosovo niet in de weg moet staan. Bij zijn vertrek uit Peking zei hij vanmorgen dat China weigert het G8-plan te bespreken zolang de bombardementen voortgaan, al ziet China het plan wel als "basis voor toekomstige onderhandelingen".

De Chinese media hebben vandaag voor het eerst melding gemaakt van de excuses van de VS en de NAVO. Maar China eiste opnieuw een onderzoek naar het voorval en bestraffing van de schuldigen. Gisteren brak Peking het overleg met de VS over mensenrechten en wapenbeheersing af.

Vandaag beperkte het aantal demonstranten voor de ambassades van de VS en Groot-Brittannië in Peking zich tot groepjes van enkele tientallen mensen. In tegenstelling tot voorgaande dagen werd de demonstranten vandaag verboden met stenen te gooien. Van een gespannen sfeer was geen sprake meer. De speciale eenheden van de gewapende politie zijn vanmorgen vroeg vertrokken.

OORLOG IS DUUR en vrede nog duurder. Terwijl de oorlog om Kosovo onverminderd voortwoedt, wordt er voorzichtig gesproken over de wederopbouw die na beëindiging van het geweld moet plaatshebben. Het gaat tegenwoordig niet om de keuze tussen kanonnen of boter, maar eerst om de kanonnen en vervolgens de boter. Vroeg of laat zal de internationale gemeenschap de wederopbouw van de Balkan, inclusief Servië en Montenegro, moeten aanpakken. Waarbij ook de politieke integratie van deze regio in breder Europees verband aan de orde zal moeten komen.

De Europese Commissie heeft deze week een schatting openbaar gemaakt van de kosten voor de wederopbouw van Kosovo: twee 3,5 miljard dollar over een periode van drie jaar. Over de wederopbouw van de verwoeste Joegoslavische economie en infrastructuur heeft men geen schatting willen maken. Daarnaast is, afhankelijk van de verdere duur van de oorlog, de humanitaire hulp aan Albanië en Macedonië geschat op 340 780 miljoen dollar. Voor economische hulp aan de buurlanden in de regio worden bedragen genoemd van 650 miljoen tot 1,5 miljard dollar. De Wereldbank heeft vorige maand al schattingen gemaakt van meer dan een miljard dollar financiële steun voor de regio - exclusief Joegoslavië - om de deviezenschaarste en begrotingstekorten aan te vullen.

De directe gevolgen van de oorlogshandelingen gaan verder dan de verwoeste bruggen, de vernietigde raffinaderijen en kapotgeschoten fabrieken in Joegoslavië. De handel van Roemenië en Bulgarije wordt getroffen door het geblokkeerde transport over de Donau. Banken zeggen lopende kredietlijnen op of eisen een hogere vergoeding. Economische hervormingen zijn stilgezet of worden teruggedraaid. Buitenlandse investeerders en toeristen blijven weg. Het enige wat bloeit zijn smokkel, drugshandel en, naar valt te vrezen, wapen- en mensenhandel.

CYNISCH GENOEG kan het einde van de oorlog betekenen dat er grotere aandacht komt voor de economische achterlijkheid van de Balkan. Deze landen bevinden zich halverwege een moeizame ontworsteling aan de erfenis van de failliete commando-economie. Ze kampen tegelijkertijd met problemen van chronische armoede, hoge bevolkingsgroei en economische onderontwikkeling. Aan de rand van de welvarende Europese Unie blijft de regio een bron van spanningen als een beter economisch perspectief uitblijft.

Na het vredesakkoord voor Bosnië in 1995 heeft de internationale gemeenschap aanzienlijke hulpbedragen toegezegd. Voor de hele regio zal iets soortgelijks moeten gebeuren. Na de wijze waarop de NAVO in een even kostbare als klungelig gevoerde oorlog is gestruikeld, kan slechts gehoopt worden dat de wederopbouw verstandiger wordt aangepakt. Het zal in ieder geval een kwestie van lange adem en veel geld zijn.

NRC Webpagina's
11 MEI 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad