NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

Over aanblijven van Milosevic

Oppositie Servië eist een volksstemming


PROKUPLJE, 9 JULI. De Servische oppositieleider Zoran Djindjic heeft gisteren op een nieuwe protestdemonstratie tegen het bewind in Belgrado een referendum geëist over het lot van president Slobodan Milosevic.

"We moeten dit jaar een echt democratisch referendum krijgen over het aftreden van Milosevic: voor Milosevic of voor Servië", aldus Djindjic, leider van de Democratische Partij en een van de kopstukken van de Alliantie voor Verandering, de overkoepelende organisatie van de oppositie.

Voordat Djindjic het woord nam op het centrale plein van Prokuplje in het zuiden van Servië, werd er vanuit het nabijgelegen lokale hoofdkwartier van de regerende socialisten geschoten. De plaatselijke partijvoorzitter kwam het kantoor uit en vuurde op de trappen van het gebouw zes keer in de lucht. De ordedienst van de oppositie voorkwam dat betogers de schutter te lijf gingen. De socialisten hadden gisteren op hetzelfde plein en op hetzelfde tijdstip een tegendemonstratie willen houden, maar zagen daar later alsnog van af. Wel kwam een tiental aanhangers van Milosevic opdagen, voornamelijk oorlogsveteranen, die riepen dat ze Hitler hadden weerstaan en nu "verraders" niet zouden toestaan het woord te voeren. De ordedienst van de oppositie voorkwam vechtpartijen.

Bij de manifestatie onderstreepten diverse sprekers het nieuwe bondgenootschap tussen de oppositie en de orthodoxe kerk, die volgens hen betrokken zou moeten zijn bij de vorming van een overgangsregering in Servië. Die regering zou uit technocraten moeten bestaan en vervroegde verkiezingen moeten uitschrijven als Milosevic is verdwenen. "Milosevic heeft geen plek meer om zich te verstoppen", zei de leider van de partij Burgeralliantie, Goran Svilanovic. "We zullen hem opjagen. Hij zal ons niet ontsnappen. Onze leiders hebben ons met schande overladen door in onze naam te moorden en te roven."

Eerder gisteren was Djindjic met zijn karavaan van opposanten in Kosovo in moeilijkheden geraakt. Hij bezocht het orthodoxe klooster van Gracanica en stelde samen met bisschop Artemije een verklaring op waarin werd aangedrongen op democratisering van Servië. Toen hij het klooster verliet, werd hij opgewacht door rond honderd Servische ultranationalisten die hem, zijn collega's en de pers te lijf dreigden te gaan. Britse soldaten van de vredesmacht KFOR hielden de partijen uit elkaar. De tegenstanders van Djindjic scholden hem uit voor 'verrader', een verwijzing naar zijn besluit om tijdens de Kosovo-oorlog een oproep van het leger te negeren en naar Montenegro te gaan. Djindjic zelf zei dat de nationalisten "door Belgrado worden geleid". "We verwachtten deze provocatie."

De gemeenteraad van Belgrado wees gisteren een voorstel van Djindjic' partij af om het aftreden van Milosevic te eisen. Het voorstel werd afgewezen dankzij de gemeenteraadsleden van de Servische Vernieuwingsbeweging SPO, de partij van Vuk Draskovic, die zich wel tot de oppositie rekent, maar niet wil meedoen met de acties van de Alliantie voor Verandering. De SPO-leden van de raad sloten zich bij de stemming aan bij de socialisten van Milosevic. De gemeenteraden van Nis en van Pirot in het zuiden van Servië namen wel een verklaring aan waarin Milosevic' vertrek werd geëist. (Reuters, AP, AFP)

NRC Webpagina's
9 JULI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad