NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

Nederland biedt NAVO Apache-helikopters aan

Door onze diplomatiek redacteur
DEN HAAG, 9 APRIL. Als de NAVO daarom vraagt is Nederland bereid en in staat bij acties in Joegoslavië Apache-helikopters in te zetten voor directe aanvallen op militaire doelen. Dit heeft plaatsvervangend chef defensiestaf generaal Van Baal gisteren gezegd.

Eind deze week begint een groep Amerikaanse Apaches met zulke acties. De inzet van Nederlandse Apaches is thans niet aan de orde omdat de NAVO er alleen de VS om heeft gevraagd, aldus Van Baal. ,,Maar samenwerking met de Amerikanen is absoluut geen probleem.'' Nederland heeft, in afwachting van de levering later dit jaar van dertig Delta-Apaches, thans twaalf Apaches in 'lease'. Tien daarvan staan op de basis Gilze- Rijen, twee in Tuzla, op een SFOR-basis in Bosnië.

In totaal hebben NAVO-landen de afgelopen twee weken 3.500 luchtacties boven Joegoslavië uitgevoerd, waarvan 400 van woensdag op donderdag, zei Van Baal. Nederlandse F-16's zijn 210 keer van de Italiaanse basis Amendola vertrokken voor zulke acties. Nederland is nog niet gevraagd voor de humanitaire hulpactie Allied Harbour, die 8.000 NAVO-militairen gaan opzetten in Albanië.

Nederland kan daarvoor 300 militairen leveren, die tot een gespecialiseerde rampenbestrijdingseenheid (NL DART) behoren.

NRC Webpagina's
9 APRIL 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad