NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

Demonstraties gaan door

'Serviërs niet bang meer voor regime'


BELGRADO, 8 JULI. In diverse Servische steden is het gisteren opnieuw tot demonstraties tegen het bewind van president Slobodan Milosevic gekomen. De Serviërs hebben volgens een oppositieleider "een grens overschreden" en "zijn niet langer bang voor Milosevic".

In Leskovac, dat tot dusverre werd beschouwd als een bolwerk van Milosevic' regerende socialisten, gingen voor de derde opeenvolgende dag demonstranten de straat op. Ze eisten naast het aftreden van de Joegoslavische president ook de vrijlating van een televisietechnicus, die vorige week 'inbrak' in het programma van de lokale televisie om op te roepen tot een betoging tegen het regime, die maandag plaatsvond. De man werd op die dag gearresteerd en tot dertig dagen cel veroordeeld. In de stad Nis haalden opposanten van het bewind gisteren 3200 handtekeningen op onder een petitie waarin het aftreden van Milosevic werd geëist. In Uzice werden op één dag zesduizend handtekeningen onder een soortgelijke petitie opgehaald. In Leskovac werd één demonstrant gearresteerd. In Nis dwong de politie de organisatoren van de petitie hun actie niet op straat te houden, maar vanuit een privéwoning.

De oppositie wil elke dag gaan demonstreren tegen het regime. Vandaag moet dat gebeuren in Prokuplje, niet ver van de grens van Servië en Kosovo. De leider van de oppositionele Democratische Partij, Zoran Djindjic, wil in de gemeenteraad van Belgrado een voorstel indienen waarin het aftreden van Milosevic wordt geëist. De gemeenteraad van Novi Sad heeft zo'n voorstel inmiddels aangenomen. Djindjic zei gisteren dat eind deze maand of begin volgende maand de tijd rijp is voor een algemene staking tegen het regime.

Volgens Goran Svilanovic, leider van de oppositionele Burgeralliantie, zijn de Serviërs niet bang meer voor het bewind. "In het volk heeft zich veel woede opgehoopt, over verraden hoop en slechte levens", zo zei hij tegen het blad Blic.De oppositie, verenigd in de Alliantie voor Verandering, eist het onmiddellijke vertrek van Milosevic en de installatie van een overgangsregering, die vervroegde verkiezingen onder internationaal toezicht moet uitschrijven en de betrekkingen van Joegoslavië met de internationale gemeenschap moet normaliseren.

De oppositiepartij Servische Vernieuwingsbeweging SPO, die wordt geleid door Vuk Draskovic en die niet behoort tot de Alliantie voor Verandering, organiseerde gisteren in Leskovac ook een demonstratie tegen het bewind waarvan Draskovic zelf tot april als vice-premier deel uitmaakte. Er kwamen echter slechts enkele honderden SPO-aanhangers opdagen en waarnemers spraken van een mislukking. Volgens hen heeft de grillige Draskovic, door zich vorig jaar bij het bewind aan te sluiten, het grootste deel van zijn aanhang van zich vervreemd en zijn geloofwaardigheid verspeeld.

In Kosovo is gisteren gedemonstreerd tegen de komst van Russische KFOR- soldaten. In Orahovac, waar de Russen de Nederlandse soldaten van de vredesmacht gaan vervangen, gingen enkele duizenden Kosovaren de straat op. De Russen zijn in Orahovac niet welkom omdat ze worden gezien als bondgenoten van de Serviërs en omdat Russische vrijwilligers er tijdens de recente 'etnische zuiveringen' met de Serviërs hebben samengewerkt. (Reuters, AFP, AP)

NRC Webpagina's
8 JULI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad