NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

VN-resolutie over vredesplan

G7 en Rusland eens over Kosovo

Door onze redacteur ROBERT VAN DE ROER
KEULEN /BONN, 8 JUNI. De zeven rijkste industrielanden en Rusland zijn het vanmiddag in Keulen volgens diplomaten eens geworden over een VN-resolutie voor een vredesregeling in Kosovo.

Vanmiddag werd volgens Amerikaanse diplomaten overeenstemming bereikt over het laatste geschilpunt, de robuustheid van de toekomstige vredesmacht voor Kosovo.

Na overleg met president Jeltsin presenteerde de Russische minister van Buitenlandse Zaken Ivanov vanochtend op de tweede dag van het G8-overleg nieuwe voorstellen over de tekst. Een van de oplossingen voor de laatste geschilpunten is het opnemen van de tekst van het vredesplan van de gezanten Ahtisaari en Tsjernomyrdin, dat vorige week door Belgrado is aanvaard, als bijlage bij de tekst van de resolutie. De resolutie is een cruciaal drukmiddel op Belgrado om dat vredesplan uit te voeren.

Gisteren werden de acht ministers het in acht uur vergaderen nabij Bonn nog niet geheel eens over de tekst van de VN-resolutie. De Amerikaanse president Clinton en zijn Russische collega Jeltsin spraken gisteren telefonisch af dat ze hun ministers zouden opdragen "hard te werken om de resterende kwesties op te lossen". Volgens diplomaten bleven tussen de G7 en Rusland gisteren drie hoofdpunten over: de eis van de NAVO dat zij de leiding krijgt over en de kern vormt van de vredesmacht in Kosovo; de mate van robuustheid van die internationale troepenmacht; de aftocht van alle Joegoslavische troepen uit Kosovo. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Fischer, zei gisteravond dat zijn Russische collega Ivanov Moskou nog wilde raadplegen, wat opschorting van het overleg tot vandaag nodig maakte. Fischer sprak van "een zeer constructieve vergadering" waarin overeenstemming was bereikt over zeventien van de twintig paragrafen van de VN-resolutie. Hij zei dat de G8 vastbesloten was hierover vandaag met een definitieve tekst te komen, die daarna onmiddellijk door de VN-Veiligheidsraad in New York in behandeling kan worden genomen. Westerse regeringsfunctionarissen voegden hieraan toe dat in de resolutie wordt opgenomen dat Joegoslavië moet meewerken met het VN-tribunaal in Den Haag, al verschilden de G7 en Rusland gisteren nog van mening over hoe dit geformuleerd moet worden. Het tribunaal heeft de Joegoslavische leider Milosevic aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden. Rusland eist nog steeds een pauze in de NAVO-luchtacties voor het de VN-resolutie goedkeurt.

De G8-vergadering gisteren op de Petersberg bij Bonn volgde op de schorsing van het militaire overleg tussen de NAVO en Belgrado over de terugtrekking van de Serviërs, zondag. [Vervolg KOSOVO:pagina ]

NRC Webpagina's
8 JUNI 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad