NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

Tijdens Kosovo-oorlog

NAVO-video luchtaanval gaf fout beeld

Door onze correspondent
WASHINGTON, 8 JAN. Het Amerikaanse ministerie van defensie heeft tijdens de Kosovo-oorlog een verkeerde indruk gegeven van een NAVO-bombardement op een spoorbrug, waarbij zeker tien mensen om het leven kwamen.

De videobeelden van het incident, die het Pentagon destijds vrijgaf om te laten zien dat de NAVO-piloot op het laatste moment zag dat er een trein op de brug reed, blijkt drie keer te snel te zijn afgedraaid.

De Amerikanen ontkennen dat ze de beelden opzettelijk versneld hebben. De Amerikaanse generaal Wesley Clark, opperbevelhebber van de NAVO, vertoonde de video op 13 april, een dag na het bombardement, tijdens een persconferentie in Brussel. De snelheid van de gebeurtenissen stond centraal in de verklaring die hij gaf voor de ongewilde voltreffer op de trein.

Volgens Clark lieten de beelden zien dat de piloot van het gevechtsvliegtuig (een F15-E) zijn vizier op een lege brug had gericht. De trein verscheen zo snel in beeld, aldus Clark, dat de aanval niet meer ongedaan gemaakt kon worden. De man die de raket vanuit het vliegtuig naar zijn doel leidde "zag opeens, op het allerlaatste moment, met nog een seconde te gaan, een flits op zijn scherm: de trein die aan kwam rijden. Helaas kon hij de bom op dat moment niet laten afzwaaien, hij was al ingesteld en vloog op zijn doel af." Het feit dat Clark abusievelijk versnelde beelden gebruikte "verandert niets aan de harde feiten dat de bemanning niets meer kon doen om de koers van de raket te wijzigen", zei een woordvoerder van het Pentagon donderdag. Ook als de band op de juiste snelheid was afgedraaid, zou gebleken zijn dat de man die de sturing van de raket bediende slechts twee of drie seconden had om op de aanstormende trein te reageren. Maar The Washington Post tekende daarbij gisteren aan dat het toestel even later nog een tweede raket afvuurde. Het Pentagon verklaart de fout met de videoband uit de haast van de NAVO om het publiek in de eigen lidstaten een verklaring te geven voor de aanval op de trein. Het bondgenootschap was er op gebrand om zo snel mogelijk beschuldigingen tegen te spreken als zouden de bombardementen behalve op militaire en strategische doelen, ook op burgers zijn gericht. De beelden van de verwoeste trein op de brug kregen in de Westerse media veel aandacht. Bij Amerikaanse luchtaanvallen worden routinematig video-opnamen gemaakt, om later te kunnen vaststellen of de doelen zijn verwoest. Volgens het Pentagon worden die beelden door technici omgezet in computer-data, waarbij ze worden versneld en gecomprimeerd. Daardoor kunnen ze beter worden opgeslagen in computers.

NRC Webpagina's
8 JANUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad