NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

'Burgeroorlog als Milosevic blijft'

Oppositie Servië wil dagelijks betogen


BELGRADO, 7 JULI. De Joegoslavische president Slobodan Milosevic moet met een algemene staking en een campagne van burgerlijke ongehoorzaamheid tot aftreden worden gedwongen. Dat aftreden moet voorkomen dat Servië "in een burgeroorlog wordt gestort". De oppositie zal elke dag demonstreren om Milosevic weg te krijgen.

Dat zei gisteren de belangrijkste Servische oppositieleider, Zoran Djindjic, op een demonstratie in de stad Uzice, georganiseerd door de verzamelde oppositie. In Uzice, een stad die door leden van Djindjic Democratische Partij wordt bestuurd, gingen zesduizend aanhangers van de oppositie de straat op. De betoging was door de politie verboden, maar er werd niet tegen opgetreden. "Laten we ons niet laten meeslepen in de laatste oorlog die Milosevic nog niet heeft ontketend, de burgeroorlog", aldus Djindjic. Hij riep de oppositie op de ontevredenheid om te zetten in dagelijkse demonstraties tegen het regime, in een algemene staking en in burgerlijke ongehoorzaamheid. Het doel van de campagne is "het Servische volk van de slavernij te verlossen". Milosevic, aldus Djindjic, moet "zonder gesjacher" opstappen. "We zien de twee of drie komende maanden aldus: het volk gaat de straat op, de [orthodoxe] Kerk roept het volk op de straat op te gaan. Servië als geheel staakt en doet mee aan de burgerlijke ongehoorzaamheid. Hij stapt op."

In Nis, in het zuiden van Servië werd vandaag tegen het bewind betoogd. In Leskovac, ook in Zuid-Servië, gingen gisteren voor de tweede opeenvolgende dag enkele duizenden aanhangers van de oppositie de straat op. In tegenstelling tot de betoging in Uzice was die in Leskovac spontaan. De demonstranten liepen op naar het politiebureau en eisten de vrijlating van een plaatselijke televisiejournalist, Ivan Novkovic, die maandag werd opgepakt wegens het organiseren van de betoging van die dag tegen het regime. Bij de betoging van gisteren kwam het tot schermutselingen tussen betogers en de politie, die wilde verhinderen dat de demonstranten tot het politiebureau doordrongen.

Novkovic werd vorige week op slag een plaatselijke held toen hij op de lokale televisie een programma onderbrak om de bevolking op te roepen tot de betoging van maandag. Twintigduizend inwoners gaven gehoor aan de oproep. Tijdens die demonstratie werd Novkovic gearresteerd. Gisteren werd hij in een snelrechtprocedure veroordeeld tot dertig dagen gevangenisstraf.

Vuk Draskovic, leider van de Servische Vernieuwingsbeweging SPO (die afwisselend tot het regeringskamp en tot de oppositie behoort en nu weer in de oppositie is), zei gisteren dat de SPO niet zal toetreden tot een regeringscoalitie die wordt geleid door de huidige federale premier, Momir Bulatovic. Volgens Draskovic moet een nieuwe premier worden geleverd door de partij van de Montenegrijnse president Milo Djukanovic, de meest prominente criticus van Milosevic binnen Joegoslavië en een verbitterde vijand van Bulatovic. Volgens de Joegoslavische grondwet moet de federale premier een Montenegrijn zijn zolang de president een Serviër is. De uitlating van Draskovic is een tegenvaller voor Milosevic, die de regerende coalitie wil verbreden met de SPO en van de ultra-nationalistische Radicale Partij. Aanvankelijk had Draskovic positief gereageerd op een uitnodiging voor overleg met Bulatovic. (Reuters, AP, AFP)

NRC Webpagina's
7 JULI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad