NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

NAVO valt nu ook troepen aan


BRUSSEL, BELGRADO, 7 APRIL. De NAVO heeft vannacht voor het eerst konvooien van tanks en pantserwagens van de Serviërs in Kosovo aangevallen. Gisteren wees ze een eenzijdig bestand van Belgrado als onvoldoende van de hand.

De Macedonische autoriteiten hebben vannacht duizenden Kosovaren bij de grensplaats Blace naar kampen elders in het land overgebracht.

Het bewind in Belgrado meldde gisteren dat het een stopzetting van alle militaire acties tegen het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK had afgekondigd. Het werd aanvankelijk gepresenteerd als een paasbestand (komende zondag viert de orthodoxe wereld Pasen), maar later werd gezegd dat het ook daarna van kracht zou blijven. 's Avonds werd gezegd dat alle militaire eenheden in Kosovo zich aan het bestand hielden. Of daarmee ook de acties tegen ongewapende Kosovaren zijn gestaakt is niet gemeld.

Wel liet het bewind van president Milosevic weten dat de Kosovo- Albanezen die de afgelopen weken zijn gevlucht naar hun woonplaatsen kunnen en zelfs moeten terugkeren en dat er een ,,amnestie'' komt voor strijders van het UÇK. Vice-premier Vuk Draskovic zei dat vanaf vandaag ,,een politieke dialoog'' met de leider van de Kosovo-Albanezen, Ibrahim Rugova, op gang wordt gebracht en dat Belgrado bereid is te praten over terugtrekking van de Servische politietroepen uit Kosovo zodra de NAVO de bombardementen staakt. De vluchtelingen, aldus Draskovic, hebben ,,geen reden'' tot vluchten. Hij suggereerde zelfs dat Joegoslavië de grenzen in het zuiden zou sluiten voor de vluchtelingen. Vanochtend sloten de Joegoslaven inderdaad de grens met Albanië. De 'dialoog' met Rugova moet volgens Draskovic gaan over ,,een voorlopige regeling'' over autonomie voor Kosovo, in afwachting van ,,essentiële autonomie na een zekere periode''.

Rusland steunde het initiatief onmiddellijk als ,,een stap op weg naar vrede''. Maar de NAVO wees het direct af. Bij monde van president Clinton, NAVO-chef Solana en leiders als premier Blair en president Chirac werd duidelijk gemaakt dat het aanbod ,,volstrekt onvoldoende'' is. De NAVO is pas bereid de bombardementen te staken als Belgrado zijn troepen uit Kosovo terugtrekt en instemt met de terugkeer van de vluchtelingen onder begeleiding van een internationale troepenmacht. Maar Belgrado sloot terugtrekking van zijn troepen categorisch uit.

Ook Montenegro - zusterrepubliek van Servië binnen Joegoslavië - hekelde het aanbod van Belgrado. ,,Ik snap het niet. De NAVO kan het nooit accepteren en Belgrado moet dat hebben geweten'', aldus de Montenegrijnse vice-premier, Dragisa Burzan. President Djukanovic van Montenegro weet gisteren de crisis om Kosovo aan ,,de catastrofale en autocratische politiek van Milosevic, die maar één doel heeft: de handhaving van zijn heerschappij''.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Fischer, meldde gisteren dat de Contactgroep nog deze week bijeenkomt om de crisis te bespreken. Van de Contactgroep maken de VS, Rusland, Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk en Italië deel uit. De NAVO heeft vannacht opnieuw talrijke doelen in Joegoslavië gebombardeerd: een chemisch complex in Lucani, brandstofopslagplaatsen bij Pristina, een raffinaderij in Novi Sad, doelen bij Podgorica in Montenegro en een industrieel complex in Nis. In Belgrado vormden tweehonderd Serviërs, onder wie de rector van de universiteit, een 'menselijk schild' op een brug over de Sava, om te voorkomen dat de NAVO die bombardeert. (Reuters, AFP, AP)

NRC Webpagina's
7 APRIL 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad