NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

Patriarch: '20ste eeuw fiasco voor Serviërs'


BELGRADO, 7 JAN. De 20ste eeuw was "een fiasco" voor de Serviërs. Dat zei patriarch Pavle, hoofd van de Servisch-orthodoxe kerk, in zijn gisteren in Belgrado gepubliceerde kerstboodschap. Vandaag wordt in de orthodoxe wereld het kerstfeest gevierd.

"Oorlogen, een oceaan van vergoten Servisch bloed, lijden en ongeluk kenmerken deze eeuw, die met één woord kan worden gekarakteriseerd: fiasco", aldus Pavle. "Zoveel oorlogen, zoveel vergoten bloed, en zo weinig vrede. En de perioden van vrede die we hebben gekend in deze eeuw waren niet echt vredig omdat we [in die perioden] de basis legden voor nieuwe conflicten en nieuwe oorlogen", zo schreef de patriarch. Hij voegde daaraan toe dat met name " staats- en ideologisch avonturisme de Servische Kerk en het Servische volk duur te staan zijn gekomen."

De toekomst ziet er volgens de Servische kerkleider niet veel beter uit. "En na dat alles beginnen we de nieuwe eeuw en het nieuwe millennium in omstandigheden van totale crisis", zo schreef hij, kennelijk doelend op de internationale sancties tegen Joegoslavië, het isolement van het land, de aard van het regime en de crises in Kosovo en Montenegro. "Onze harten, en vooral die van onze kinderen, blijven ingevroren in intolerantie, onenigheid, ruzies en hebzucht als we Christus niet in ons hart toelaten. Hij is de enige die ons kan verzoenen, die ons kan verenigen, die onze harten kan verwarmen en die vrede kan brengen in onze levens." In zijn boodschap noemde Pavle de naam van de Joegoslavische president Slobodan Milosevic overigens niet. De Servische orthodoxe kerk heeft Milosevic jarenlang gesteund, maar daar is tijdens de crisis om Kosovo verandering in gekomen. (AFP)

NRC Webpagina's
7 JANUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad