NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

Opvang langzaam op gang

Luchtbrug met hulpgoederen

Door onze correspondenten
BRUSSEL, SKOPJE, LONDEN, MADRID, 6 APRIL. In Macedonië en Albanië is dit weekeinde de georganiseerde opvang van vluchtelingen op gang gekomen. Tevens begon een luchtbrug van vluchtelingen naar landen die bereid zijn hen tijdelijk op te nemen. Vanuit NAVO-landen zijn honderden tonnen levensmiddelen, dekens, tenten en medicamenten naar Albanië en Macedonië gevlogen. Gisteren landden in Macedonië 31 vliegtuigen met noodhulp. De Duitse Bundeswehr alleen al vloog zaterdag en zondag 260 ton hulpgoederen naar de Balkan.

Vannacht kwam een luchtbrug uit Macedonië op gang. Elfhonderd uitgeputte Kosovaren kwamen vannacht per vliegtuig aan in Turkije en 91 werden overgebracht naar Noorwegen. Sommige Kosovaren protesteerden: ze wilden helemaal niet naar Turkije. Een vrouw stierf na aankomst in Tur[- ]kije van uitputting.

De situatie van de vluchtelingen is vooral schrijnend in het nie[- ]mandsland tussen Kosovo en Macedonië. Artsen zonder Grenzen heeft geprotesteerd omdat Macedonië geen humanitaire organisatie bij de vluchtelingen zou toelaten. Zeker elf gevluchte Kosovaren stierven dit weekeinde van uitputting en gevreesd wordt voor het uitbreken van ziekten. Macedonië heeft aangekondigd dat slechts twintigduizend Kosovaren kunnen blijven en het heeft politie en soldaten ingezet om vluchtelingen tegen te houden die illegaal de grens willen oversteken. Aan de grens worden vandaag en morgen nog 50.000 vluchtelingen verwacht.

In Europa bestaat verdeeldheid over de vraag hoe de vluchtelingen uit Kosovo opgevangen moeten worden. Frankrijk en Italië vinden dat de Kosovaren in de regio moeten worden opgevangen. Andere landen zijn bereid hen tijdelijk op te nemen. De NAVO kondigde zondag aan dat Europese landen en de VS tijdelijk honderdduizend vluchtelingen willen opvangen. Maar Europees Commissaris Emma Bonino (humanitaire hulp) verklaarde daarop dat op die manier de Joegoslavische president Milosevic wordt geholpen met zijn politiek van etnische zuivering. Ook Albanië vreest dat vluchtelingen die het gebied verlaten niet meer zullen terugkeren. Duitsland vindt de - tijdelijke - opvang van vluchtelingen wel nodig. De opvang van 350.000 Bosnische vluchtelingen, meer dan enig ander land, ligt er nog vers in het geheugen.

De Britse regering geeft gemengde signalen over de aanpak van de crisis. Vorige week bepleitte zij opvang in de buurlanden van Kosovo als beste optie, omdat opname van vluchtelingen zou neerkomen op ,,stilzwijgende acceptatie van Milosevic' etnische zuiveringen''. Maar minister van Binnenlandse Zaken Straw zei dit weekeinde dat het Verenigd Koninkrijk ,,zich moet voorbereiden op de komst van enkele duizenden vluchtelingen''. Premier Blair benadrukte dat hij opvang van Kosovaren vooral als ,,tijdelijke maatregel'' beschouwt en dat repatriëring ,,het uiteindelijke doel'' is. Claire Short, de Britse minister van Ontwikkelingshulp die in Macedonië is en de lokale autoriteiten heeft verweten te ,,treuzelen'', noemde het opnemen van vluchtelingen door haar eigen land zelfs ,,niet nuttig''. ,,Dat iedereen in Londen helemaal opgewonden is en mensen hier wil weghalen, is irrelevant voor deze crisis'', aldus Short gisteren voor de BBC. Tussen het begin van de NAVO-bombardementen op 24 maart en gisteren zijn 390.000 Albanezen uit Kosovo verdreven: 120.000 naar Macedonië, 226.000 naar Albanië en 35.000 naar Montenegro, de rest naar Bosnië en Turkije. Daar komen nog de 204.000 Kosovaren bij die Kosovo tussen februari 1998 en 24 maart hebben verlaten en de 260.000 die zijn verdreven maar zich nog in Kosovo bevinden. In totaal zijn dus 854.000 mensen op drift, bijna de helft van de bevolGEZETTE REGEL TE LANG king van Kosovo.

NRC Webpagina's
6 APRIL 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad