NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

Nieuw bewind Zagreb belooft samenwerking


ZAGREB, 6 JAN. Het nieuwe bewind in Kroatië zal, anders dan het vorige, samenwerken met de internationale gemeenschap, inclusief het Joegoslavië-tribunaal. Het zal ook gevluchte Kroatische Serviërs toestaan naar hun oorspronkelijke woonplaatsen terug te keren.

Dat zei gisteren Ivica Racan, de toekomstige premier van Kroatië. Op een persconferentie in Zagreb zei de leider van de sociaal-democraten (ex-communisten), die zondag in een coalitie met de sociaal-liberalen de parlementsverkiezingen wonnen, dat de nieuwe regering "zal bewijzen dat het aanknopen van nauwere banden met Europa in het belang van het land is". Zagreb zal, aldus Racan, zijn verplichtingen jegens het VN- tribunaal voor oorlogsmisdaden in ex-Joegoslavië volledig respecteren. Bovendien zal de rechtspraak in Kroatië worden ontdaan van alle politieke controle, mede om de justitie in staat te stellen een onderzoek in te stellen naar oorlogsmisdaden die zijn begaan jegens Kroatische Serviërs tussen 1991 en 1995.

In dat laatste jaar maakten de Kroaten met twee militaire bliksemcampagnes een eind aan de 'republiek' die de Serviërs in 1991 op Kroatisch grondgebied hadden gevestigd. De toekomstige premier zei dat gevluchte Serviërs, wier terugkeer naar hun woonplaatsen door het bewind van wijlen president Tudjman op allerlei manieren werd gesaboteerd, van het nieuwe bewind "de garantie krijgen dat er geen problemen bestaan voor wie wil terugkeren".

Racan beklaagde zich op de persconferentie over het bestuurlijke vacuüm dat dreigt te ontstaan. De oppositie heeft zondag wel de verkiezingen gewonnen, maar volgens de grondwet moet een nieuwe premier door de president worden benoemd. Kroatië heeft geen president sinds het overlijden van Franjo Tudjman op 10 december vorig jaar. Op 24 januari moet een nieuwe president worden gekozen. Inmiddels hebben zich negen kandidaten voor die functie aangemeld.

Als geen van die kandidaten voor het presidentschap in de eerste ronde een absolute meerderheid haalt, volgt twee weken later een tweede ronde, die de beslissing moet brengen. Dat betekent dat in het ongunstigste geval de nieuwe regering onder Ivica Racan pas op 10 februari kan aantreden. Racan zei te hopen op een beslissing in de eerste ronde, om het machtsvacuüm zo beperkt mogelijk te houden. (Reuters)

NRC Webpagina's
6 JANUARI 2000


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad