NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

Vraaggesprek met voormalige bondskanselier

Kohl: Maak Servië lid van Europese Unie


Lang zweeg hij, maar nu acht oud-bondskanselier Helmut Kohl de tijd rijp voor een gesprek over zijn terugkeer op het Europese toneel. Als praktisch adviseur én als visionair. Hij wil over Europa meepraten, in het openbaar.

Door onze correspondenten
BEN VAN DER VELDEN en MICHÈLE DE WAARD

BONN, 5 MEI. "Ik ben ervan overtuigd dat de Balkanlanden, als de oorlog eenmaal voorbij is, lid van de Europese Unie worden. Anders is een echt vreedzame ontwikkeling in deze regio uitgesloten. Servië, Kroatië en Slovenië hebben een oeroude Europese traditie. Natuurlijk moeten ze voldoen aan de EU-eisen van democratie, burgerrechten en respect hebben voor de grenzen. Maar alleen als deze landen zijn opgenomen in de EU zal de Balkan niet meer het eeuwige kruitvat van Europa zijn."

Helmut Kohl, bondskanselier b.d. (buiten dienst), blijft een apostel van Europa. Wie aan grenzen komt, maakt oorlog, had zijn vroegere vriend de Franse oud-president François Mitterand hem voorgehouden. "Volstrekt juist", zegt Kohl. "Grenzen kun je niet afschaffen. Daarom moet je ze overwinnen." De voormalige Duitse bondskanselier is monter en zit als vanouds op zijn praatstoel. Kohl wil weer een rol spelen in de Europese politiek. Sinds hij vorig jaar september na een verkiezingsnederlaag aftrad als kanselier, heeft hij zich stilgehouden. Maar deze zomer wil hij daaraan een einde maken. Dan wil hij via de Europese Volkspartij (EVP), waartoe de Europese christen- democratische partijen behoren, zijn invloed aanwenden.

Kohl vertelt het met zichtbaar genoegen aan een klein gezelschap Europesejournalisten in Bonn, al wil hij duidelijke afspraken maken over wat uit zijn mond wel en niet geciteerd mag worden. Op een officiële functie bij de EVP is hij niet uit. Hij wil over Europa meepraten, zoals hij nu ook achter de schermen doet. Want Kohl mag dan na de verkiezingen zijn stilgevallen, op de rijke ervaring van de 69- jarige wordt nog regelmatig een beroep gedaan. Zijn mening wordt gevraagd, of het nu om een crisis bij de Europese Commissie gaat of om de oorlog in Kosovo. Zijn persoonlijke relatie met de Amerikaanse president Clinton en diens Russische collega Jeltsin maakt hem tot een adviseur van gewicht.

Na zestien jaar de Duitse regering te hebben geleid nam Kohl vorig jaar als de eerste de beste christen-democratische parlementariër plaats op een bankje in de Bondsdag. In de kelder van het parlement heeft Kohl zijn kantoor ingericht. Zijn persoonlijke secretaresse en vertrouweling Juliane Weber heeft hij meegenomen, net als de olifantenverzameling, zijn bureau, het landschappelijke olieverfschilderij en zijn uitgebreide muntenverzameling. De bondskanselarij in miniatuur.

Zelfs de ingewikkelde telefoon kan Kohl nu zelf bedienen. Toen zijn vriend Theo Waigel, oud-minister van Financiën, eens wilde testen of zijn vroegere chef inderdaad 's morgens even vroeg aan het werk was als op het Bundeskanz leramt, was hij verrast Kohls stem aan de telefoon te horen. Hij trof geen spoor van ontwenningsdepressies waarmee belangrijke persoonlijkheden doorgaans na het afscheid van de macht te kampen krijgen.

NRC Webpagina's
5 MEI 1999

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad