NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Kosovo Conflict

Nieuws

Achtergrond

Nasleep

Conflict

Vluchtelingen

Etnische zuivering

Internet en Media

Links

'Onrust schuld NAVO'

Belgrado denkt niet aan inbinden


BELGRADO, 4 AUG. Het Joegoslavische bewind is niet van zins te buigen voor de druk van de oppositie. Het beschuldigde gisteren de Verenigde Staten van pogingen "het Servische volk te veroveren".

De Joegoslavische staatsmedia en hoge regeringswoordvoerders maakten gisteren duidelijk dat het regime van president Slobodan Milosevic niet zal toegeven aan de eisen van de oppositie, die dagelijks ergens in Servië een protestmanifestatie houdt en die de vorming van een overgangsregering eist. De toenemende druk van de oppositie wordt daarbij in verband gebracht met pogingen van de internationale gemeesnchap om het bewind in Belgrado ten val te brengen.

Dragan Tomic, voorzitter van het Servische parlement, zei gisteren dat "de NAVO nog steeds probeert het Servische volk te veroveren" door veranderingen te eisen en onrust te stichten. "Ze weten dat ze onze president niet kunnen vervangen", aldus Tomic. De demonstraties van de oppositie zijn volgens hem door het Westen georganiseerd. De regerende socialisten zullen echter "energiek optreden" om de onrust te bezweren.

De Servische premier, Mirko Marjanovic, zei gisteren dat de meeste Serviërs de oppositie niet vertrouwen en zich niet laten misleiden. De staatstelevisie liet weten dat de Amerikanen "meer moeite dan verwacht" ondervinden in hun pogingen de Servische oppositie te verenigen en premier Momir Bulatovic van Joegoslavië zei dat "de wrede druk" vanuit het buitenland Joegoslavië er niet toe zal brengen, in te stemmen met een "Diktat van de Amerikanen", die "opdracht hebben gegeven tot de bombardementen op dit land". In een kennelijke verwijzing naar het geëiste aftreden van president Milosevic zei Bulatovic dat "het vertrek van wie dan ook" de problemen van Joegoslavië niet zal oplossen. "En als ik met president Milosevic praat zal ik hem ook adviseren zo'n gebaar niet te maken." Volgens de premier heeft de NAVO Joegoslavië niet gebombardeerd om de Albanezen in Kosovo te verdedigen, maar "om zich in deze strategisch belangrijke regio van Europa te installeren". De staatmedia concentreerden zich gisteren op scherpe aanvallen op leiders van de Servische oppositie. Politika publiceerde een aanval op ex- generaal Vuk Obradovic, de leider van de Servische sociaal-democraten. Het blad Borba nam Dragoslav Avramovic, ex-directeur van de centrale bank en beoogd premier van een door de oppositie gewenste overgangsregering, onder vuur. (AP, Reuters)

NRC Webpagina's
4 AUGUSTUS 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad